pruvodce

Plavební správa uzavřela Baťův kanál, plavbu zakázala i na Labi

Baťův kanál. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraBaťův kanál. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Vodní cesta se uzavřela z důvodu mimořádné události vzniklé v souvislosti s průchodem velkých vod.

Návrat lodí na některé vodní cesty po ústupu velké vody nebude rychlý. Státní plavební správa (SPS) s platností ode dneška zakázala plavbu na Baťově kanálu a také na Labi od Kunětic po Štětí. Později platnost zákazu rozšířila až po Hřensko. Zákazy byly vydány na popud Povodí Moravy a Povodí Labe.

Zejména pro Baťův kanál to nejspíš znamená předčasný konec sezony. Zákaz plavby se týká 53 kilometrů vodní cesty na řece Moravě a Baťově kanálu a platí do odvolání.

Vodní cesta byla dle oznámení SPS uzavřena „z důvodu mimořádné události vzniklé v souvislosti s průchodem velkých vod, výskytu spláví, naplavenin, zatopení elektrických technologií, ovládacích mechanismů a nemožnosti aktuálního zajištění dostatečné plavební hloubky“.

Odstaveny jsou všechny plavební komory, tedy Petrov, Strážnice I., Strážnice II., Vnorovy I., Vnorovy II., Veselí n. Moravou, Uherský Ostroh, Nedakonice, Kunovský les, Staré Město, Huštěnovice, Babice a Spytihněv.

Baťovým kanálem se zjednodušeně nazývá vodní cesta z přístavu Skalica do Otrokovic (jez Bělov). Cesta měří necelých 54 kilometrů, její delší část vede po řece Moravě, 25 kilometrů připadá na uměle vybudovaný kanál. Aktuálně se pracuje na jejím prodloužení do Hodonína.

Na Labi je podle SPS po poklesu vodních stavů pod limitní hodnoty pro plavbu potřeba provést prohlídku vodní cesty a obnovit plavební značení. „Plavbou plavidel v dotčeném úseku vodní cesty bez prověření bezpečnosti plavebního provozu a obnovení plavebního značení by mohlo dojít k vážnému ohrožení bezpečnosti plavby,“ uvádí SPS. Zákaz plavby na Labi platí rovněž do odvolání.

Tagy Baťův kanál Labe Povodí Labe Povodí Moravy povodně rekreační plavba Státní plavební správa vltavsko-labská vodní cesta
5 komentářů