Plavební správa poprvé pustí motorová prkna na Orlík, budou se střídat se skútry

Jetsurf, ilustrační foto. Pramen: FB/JetsurfJetsurf, ilustrační foto. Pramen: FB/Jetsurf

Příznivci motorových prken, takzvaných jetsurfů, dostali v polovině května od Státní plavební správy malý dárek. Úřad jim od letoška na

Příznivci motorových prken, takzvaných jetsurfů, dostali v polovině května od Státní plavební správy malý dárek. Úřad jim od letoška na pět let zpřístupnil vymezenou plochu na Orlíku, kam dosud směly jen vodní skútry.

Ploch pro vyžití na jetsurfu je v tuzemsku zatím jen pár, neboť jde o relativní novinku. Na Vltavě je Orlík teprve druhým místem po Slapech. Seznam míst je na stránkách Státní plavební správy. Na Orlíku platí rozhodnutí SPS od 30. května 2019 do 30. května 2024.

„Vzhledem k tomu, že v České republice působí pravděpodobně nejvýznamnější evropský výrobce jetsurfů, chce být Státní plavební správa připravena na možný rozvoj této aktivity na našich vodních cestách. Nejefektivnějším způsobem zajištění ploch pro provoz jetsurfů je jejich kombinace s provozem v již existujících plochách pro vodní skútry,“ sdělil deníku Zdopravy.cz ředitel pražské pobočky Státní plavební správy Hynek Beneš. Dodal, že jetsurf je zařízení, které lze provozovat pouze ve vymezené vodní ploše.

Zmíněným výrobcem jetsurfů je brněnská společnost MSR Engines podnikatele Martina Šuly. Jetsurf je prkno s motorem, které může jet až 60 kilometrů v hodině. Řídí se náklonem, plyn se ovládá rukou. K jeho pohybu tak není potřeba vln ani větru.

Na Orlíku bude těmto plavidlům vymezen prostor o délce 300 metrů a šířce 100 metrů. „Na takto vymezené vodní ploše lze provozovat současně pouze 3 plavidla jednoho druhu, to znamená buď pouze vodní skútry nebo jenom jetsurfy. Nelze provozovat vodní skútry a jetsurfy zároveň,“ napsala SPS ve svém rozhodnutí.

Plavba jetsurfů mimo vymezený prostor, například při přeplutí z míst spouštění plavidel na vodu, musí probíhat ve výtlačném režimu nebo bez použití vlastního strojního pohonu.

Tagy jetsurfy Orlík Státní plavební správa
1 komentář