Plánovaný obchvat Lysé má stavební povolení, nejprve musí přesunout mokřad Žabák

Vizualizace obchvat Lysé nad Labem. Foto: Město Lysá nad LabemVizualizace obchvat Lysé nad Labem. Foto: Město Lysá nad Labem

S přípravou obchvatu začaly město a kraj v roce 2002.

Stavba obchvatu Lysé nad Labem na Nymbursku má stavební povolení. Stavbě ale bude předcházet přesun mokřadu Žabák, na jehož části budoucí obchvat leží. Příští rok má proto vzniknout studie se třemi variantami řešení přesunu. Obchvat by se pak mohl začít stavět v roce 2026, řekl ČTK mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma. Trasa obchvat je zakreslena na Mapy.cz.

Středočeský kraj už podle Šímy získal potřebná stavební povolení pro hlavní stavbu i na stavební objekty pro nakládání s podpovrchovými vodami. „Aktuálně jsou nadále v řešení ještě vybrané pozemky nezbytné pro stavbu, včetně nájemních smluv pro dočasné zábory,“ uvedl. Příští rok má podle něj vzniknout studie se třemi variantami řešení přesunu mokřadu Žabák. „Po výběru varianty bude dopracována projektová dokumentace dané varianty a nastane realizace přesunu. To by se mělo stihnout příští rok,“ doplnil mluvčí.

Podle starosty Lysé Karla Marka (Lysá nás spojuje) se na vybudování mokřadu na novém místě bude podílet i město. Využije mokřad na novém místě k vybudování opatření na zadržování vody, kterými bude regulovat průtok vody městem. Potřeba podobných opatření se znovu ukázala například při nedávných intenzivních deštích. „Chceme to mít jako prostor, kde můžeme mít vodárenskou soustavu, kdy v případě potřeby zastavíte vodu, protože nám jde do města zatrubněnými potoky,“ řekl Marek.

S přípravou obchvatu začaly město a kraj v roce 2002, komplikovaly ji například výkupy pozemků nebo řešení pro křížení obchvatu s trasami, které využívají cyklisté a pěší. Kraj letos v červnu souhlasil s tím, že v místech křížení obchvatu s cyklotrasami vybuduje podchody, budou v místě křížení s ulicemi Poděbradova a K Šibáku. Obchvat má významně ulevit dopravě v centru Lysé. Část řidičů například využívá průjezd městem jako propojení mezi dálnicemi D10 a D11, část míří do Milovic.

Tagy Lysá nad Labem obchvat Lysé nad Labem Středočeský kraj
Žádné komentáře