Písek proměnil síť MHD a nasadil nové elektrobusy SOR

Elektrobus SOR společnosti ČSAD Autobusy ČB v písecké MHD. Pramen: ČEZElektrobus SOR společnosti ČSAD Autobusy ČB v písecké MHD. Pramen: ČEZ

Místo dosavadních 11 linek má písecká MHD nově 6 linek s vyšší frekvencí

Písecká MHD prošla na přelomu roku výraznou proměnou. Město naplnilo své plány na nasazení elektrobusů a změnilo i vedení linek. Nová vozidla pořídila s využitím dotací společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která MHD v Písku provozuje.

„Písek se posunuje mezi města s ekologickou veřejnou dopravou pro 21. století. Nová flotila elektrobusů je jednoznačně šetrnější k přírodě a městu přinese i výrazné provozní úspory. Věříme, že ekologické vozy ocení písecká veřejnost i návštěvníci města,“ uvedla starostka Eva Vanžurová.

Pro firmu ČSAD Autobusy České Budějovice, která jezdí pod značkou Busem, představuje písecká MHD největší loňskou investici. Podle firemního časopisu šlo o 61 milionů korun bez DPH. Firma koupila pět elektrobusů SOR (EBN 11 a EBN 8) a dva autobusy Iveco Urbanway na CNG. Dotace pokryje až 85 procent nákladů.

Proměnila se i síť. Místo dosavadních 11 linek, z nichž některé byly obsluhovány třeba jen jednou denně, má písecká MHD nově pouze 6 linek. Ty ale jezdí pravidelněji, častěji a zahrnují větší území. Písecká radnice si od toho slibuje větší konkurenceschopnost vůči automobilům.

Dobíjecí stanice pro elekrobusy dodala společnost ČEZ ESCO. Pětice standardních stanic zajišťuje především noční dobíjení, pro podporu vyššího denního nájezdu pak slouží dvě rychlodobíjecí stanice. Ty zvládnou dobít elektrobusy během jedné až dvou hodin na kapacitu postačující k dokončení turnusového oběhu.

Elektrobusy SOR pro píseckou MHD. Pramen: ČSAD Autobusy České Budějovice

Elektrobusy SOR pro píseckou MHD. Pramen: ČSAD Autobusy České Budějovice

Tagy Busem ČEZ ČSAD Autobusy České Budějovice MHD Písek
17 komentářů