Piloti Lufthansy nabídli snížení svých platů o 45 procent na dva roky

Airbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: LufthansaAirbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa

Piloti Lufthansy dnes prostřednictvím svého svazu Cockpit nabídli vedení firmy snížení platů o 45 procent. Nižší platy by měli piloti

Piloti Lufthansy dnes prostřednictvím svého svazu Cockpit nabídli vedení firmy snížení platů o 45 procent. Nižší platy by měli piloti pobírat do 30. června 2022 výměnou za zachování pracovních míst. Cockpit návrh zveřejnil na svých stránkách.

Lufthansa se stejně jako ostatní aerolinky potýká s dopady koronavirové krize. Před několika dny oznámila, že bez státní pomoci jí dojdou peníze během několika týdnů. Šéf Lufthansy Carsten Spohr v polovině dubna uvedl, že firma přichází každou hodinu o milion eur a předpověděl zrušení nejméně 10 tisíc pracovních míst.

„Vždy jsme říkali, že jako piloti cítíme velkou zodpovědnost, a to v časech dobrých i zlých. Nyní přinášíme důkaz a doufáme, že společně s vedením vrátíme Lufthanse její původní sílu. Je proto důležité, aby byla pracovní místa zachována a byla odsouhlasena ochrana před propouštěním,“ uvedl šéf pilotních odborů Markus Wahl. Návrh se týká pilotů Lufthansy, Lufthansy Cargo a Germanwings, skupina by tím měla ušetřit stovky milionů eur.

Před vypuknutím pandemie Lufthansa zaměstnávala kolem 130.000 lidí a provozovala zhruba 760 letadel. Vedení skupiny jedná o státní pomoci s Německem, Rakouskem, Švýcarskem a Belgií.

Tagy Lufthansa mzdy piloti
21 komentářů