Pětina rodičů přestala děti vozit do školy autem, ukázal průzkum. Stačil zákaz vjezdu

Školní ulice v Praze 7. Foto: Praha 7Školní ulice v Praze 7. Foto: Praha 7

Rodiče podle průzkumů oceňují větší bezpečnost dětí.

Začátek školního roku přinese u většiny českých škol tradiční pohled. Pravidelné zácpy v ranní špičce, znečištěné ovzduší u škol a často nebezpečné situace. Výjimkou budou jen školy ve městech, kde radnice zakázaly vjezd před začátkem vyučování. Takzvané školní ulice si chválí i rodiče.

Ukazuje to průzkum Prahy 7, který městská část provedla letos na jaře mezi více než 600 rodiči. Městská část zavedla školní ulice u třech základních a dvou mateřských škol loni v září.

Podle průzkumu 73 % rodičů hodnotí opatření pozitivně, od 4 do 10 % rodičů u jednotlivých škol hodnotí zákaz jako strašný. Projekt školních ulic odstartoval loni u ZŠ Fr. Plamínkové, FZŠ Umělecká, ZŠ a MŠ Letohradská, MŠ Kostelní a MŠ U Studánky.

Naším cílem bylo udělat z ulic před školami bezpečnější místo a z cest dětí na vyučování příjemnější a méně stresující zážitek. Ranní zácpy a nepřehledné situace před školami odpadly a rodiče, kteří v obavě o bezpečnost svých dětí raději volili variantu, že je do školy dovezou, už nemusí mít strach nechat je dojít ulicí ke škole samotné či v doprovodu kamarádů,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Ochrana dětí je více než svoboda pohybu autem. Soud uvolnil Radotínu cestu k zákazu vjezdu před školy

Kladněji opatření hodnotí rodiče dětí na prvním stupni, kteří podle městské části intenzivněji vnímají nebezpečné situace vyplývající z husté dopravy a mnohdy sami děti do školy doprovázejí. Z přínosů tohoto opatření rodiče nejvíce oceňují větší bezpečnost, dále také pohodlí při cestě dětí do školy i zlepšení ovzduší v blízkosti škol. Po zavedení školních ulic omezila nebo úplně přestala vozit své děti do školy autem zhruba pětina rodičů. Naopak nikdo z rodičů nezačal auto pro cesty do školy využívat více než dřív.

„Více než třetina rodičů vidí zlepšení dopravní situace i v širším okolí školy, dalších 20–30 % respondentů se domnívá, že okolní doprava zůstala po zavedení opatření beze změn, což lze vzhledem k ranní uzavírce ulice rovněž vnímat pozitivně. Nadále se budeme věnovat zvyšování bezpečnosti na dalších místech, kudy vedou cesty dětí do škol, zejména pak u přechodů, kde je třeba rozhledové úhly chránit instalací antiparkovacích sloupků,“ řekl místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka, který má na starosti dopravu.

Tagy Praha 7 školní ulice
23 komentářů