pruvodce

Pendolino se vrátí v úterý, návrat vlaků ČD do Polska je stále nejasný

Pendolina v pražském depu. Foto: České dráhyPendolina v pražském depu. Foto: České dráhy

Jediným dálkovým spojem mezi Českem a Polskem je stále jen vlak RegioJetu.

České dráhy od úterý vrátí do provozu mezi Prahou a Ostravou i jednotky pendolino. Od úterý omezenou nabídku mezi oběma městy doplní čtyři páry kategorie SuperCity a jeden pár vlaků InterCity. I nadále ale zůstává mimo provoz dálková doprava do Polska.

Zatímco soukromí dopravci na trase mezi Prahou a Ostravou již provoz obnovili dnes, České dráhy začnou jezdit zítra (více jsme psali zde). Dopravce pozvolnější nástup vysvětluje zatopením bohumínském depa. „V místě uvízla řada lokomotiv a souprav. Proto žádám cestující o trpělivost při postupném návratu k plnému provozu a chci poděkovat všem, kteří se podíleli na minimalizaci škod během povodně, i těm, kteří nyní odstraňují jejich následky,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

V úterý se otevře nádraží Ostrava-Svinov a postupně během úterý a středy ráno se rozjedou další vlaky mezi Prahou a Ostravou. Celkem budou mít cestující k dispozici už deset vlaků každým směrem.

Nedostatek autobusů

Ani po úterý nebude stále obnoven provoz mezinárodních vlaků přes Bohumín do Polska. Výpadek přeshraničního spojení řeší hlavně v Polsku, kde cestující přišli nejen o vlaky do Česka, ale také do Rakouska.

Například server Rynek Kolejowy upozorňuje na to, že RegioJet již do Polska jezdí. Od pondělí plánuje obnovení provozu přes hranice i Leo Express.

Vlaky PKP Intercity ve směru z Varšavy a jiných polských velkých měst zatím končí obvykle v Rybniku nebo Ratiboři, některé už v Katovicích. Pohraniční stanice Chałupki je podle PKP Intercity příliš malá pro obraty souprav. „Zkoumali jsme možnost náhradní autobusové dopravy společně s Českými drahami. Neexistuje ale dopravce, který by měl potřebný provoz autobusů pro mezinárodní dopravu,“ řekl serveru Maciej Dutkiewicz, mluvčí PKP Intercity.

Dnes byl obnoven provoz vlaků také na dalších dvou regionálních tratích. V Moravskoslezském kraji je to trať Opava východ – Hradec nad Moravicí a v Jihomoravském kraji trať Znojmo – Břeclav, která byla uzavřena mezi Hrušovany nad Jevišovkou-Šanovem a Mikulovem na Moravě.

Spoje, u kterých dojde k obnovení příští týden

SC 500 Pendolino  Ostrava-Svinov (17:18) – Praha hl. n. (20:19)

IC/SC 503 Pendolino  Karlovy Vary (5:48) – Praha hl. n. (8:00) – Ostrava-Svinov (12:36)

SC/IC 504 Pendolino  Ostrava-Svinov (15:18) – Praha hl. n. (18:19) – Karlovy Vary (22:11)

SC 505 Pendolino  Praha hl. n. (11:32) – Ostrava-Svinov (14:36)

SC 506 Pendolino  Ostrava-Svinov (13:18) – Praha hl. n. (16:19)

SC 507 Pendolino  Praha hl.n. (13:32) – Ostrava-Svinov (16:36)

IC 512 Ostravan  Ostrava-Svinov (7:18) – Praha hl. n. (20:19) –Františkovy Lázně (13:36)

IC 515 Ostravan  Františkovy Lázně (14:24) – Praha hl. n. (17:32) – Ostrava-Svinov (20:36)

SC 516 Pendolino  Ostrava-Svinov (5:18) – Praha hl. n. (8:19)

SC 517 Pendolino  Praha hl. n. (19:32) – Ostrava-Svinov (22:36)

Tagy České dráhy pkp intercity povodně železniční spojení Česko - Polsko
8 komentářů