Pat a Mat otevírají potají v noci most. Video kopřivnické radnice baví internet, vedení se kaje za zpoždění

Most v ulici kpt. Jaroše v Kopřivnici. Foto: Město KopřivniceMost v ulici kpt. Jaroše v Kopřivnici. Foto: Město Kopřivnice

Místo rekonstrukce původního mostu postavili nakonec nový.

Originálním způsobem se k otevření zpožděné stavby nového mostu na ulici Kpt. Jaroše postavilo vedení Kopřivnice. Ke „slavnostnímu“ otevření mostu došlo v noci ze čtvrtka na pátek odebráním zábran, rychlým přestřižením pásky, přípitkem a pozdravem známým z večerníčku Pat a Mat.

Video umístěné na facebookový profil města se začalo rychle šířit, v době vydání textu už se blížilo k půl milionu shlédnutí. V době, kdy se ze stříhání pásek stala pro některé politiky téměř závislost, jde o humorný způsob, jak se přiznat k problému a současně oznámit i konec stavby. „Když chceš udělat slavnostní otevření nového mostu, ale zároveň víš, že průběhem rekonstrukce se nemůžeš moc chlubit… uděláš to tajně pod rouškou noci! Pozor, video obsahuje humor a nadsázku,“ napsalo město na svůj profil. „Stavbu provázely komplikace, kterým jsme se snažili předcházet, ale opravdu se nedařilo. Jsme si toho vědomi a moc děkujeme za trpělivost,“ uvedla radnice.

Hlavním důvodem rekonstrukce bylo zatékání do nosné mostní konstrukce způsobující degradaci betonu a korozi mostní výztuže. Stavební práce byly zahájeny vloni v létě a s jejich dokončením se počítalo ještě před zimou. Po odkrytí se objevily skryté vady, a tak statik místo opravy nařídil zbourání celého mostu. Následovalo přerušení prací, demolice a úpravy projektu. V lednu se stavaři na most vrátili a tento týden byl zprůjezdněn. Součástí stavby byla i oprava zpomalovacího prahu za mostem. Most vyšel na 7 milionů korun.

Diagnostika jen jednoho nosníku

Místostarosta města Stanislav Šimíček, pod kterého spadá dopravní infrastruktura uvedl, že se snažili provedením diagnostiky komplikacím předejít. „Mostní konstrukci totiž tvoří jedenáct nosníků a sonda se provádí pouze na jednom z nich. Jde o běžný postup. Přestože diagnostikovaný nosník byl v naprostém pořádku, po odstranění svrchních vrstev se ukázaly zjevné vady jiných čtyř nosníků. Celý projekt se pak musel přepracovat a stavební práce mohly začít až po zimě. Děkujeme všem řidičům za trpělivost, kterou měli,“ uvedl Šimíček.

Šimíček současně upozornil, že brzy začne oprava dalšího mostu ve městě, v Erbenově ulici. Tam by komplikace neměly nastat: už nyní se počítá s tím, že místo stávajícího vznikne most nový.

Tagy Kopřivnice
21 komentářů