Parkování zdarma či zprůjezdnění Masarykova náměstí. Jihlava zavádí novinky v dopravě

Parkování v Jihlavě. Zdroj: Město JihlavaParkování v Jihlavě. Zdroj: Město Jihlava

Bezplatné stání v oranžovém a fialovém režimu je možné vždy v neděli a během státních svátků.

Několik novinek čeká na řidiče v Jihlavě. Město zavedlo parkování zdarma, jednosměrně zprůjezdnilo Masarykovo náměstí a plánuje i rozšíření systému parkování do nových oblastí.

Od Velikonoc mohou řidiči během nedělí a státních svátků nově bezplatně parkovat na stáních v tzv. oranžovém a fialovém režimu, tedy například na Masarykově náměstí, kolem kina Dukla, na třídě Legionářů nebo u městského nádraží.

„Během nedělí zaznamenáváme na těchto parkovištích obsazenost kolem 25 %. Tři čtvrtiny míst jsou tak volná a my je nově nabídneme návštěvníkům k bezplatnému parkování. Jiná situace je v modrém režimu. Ten je i v neděli naplněn na nejméně 80 % a volné parkování v něm není možné, abychom kapacity udrželi pro místní,“ uvedl k první změně primátor města Petr Ryška.

První dvě hodiny zdarma

Další novinkou v parkování v Jihlavě jsou první dvě hodiny stání zdarma v tzv. fialovém režimu. Ten se nachází na místech, kde je více míst, než potřebují místní a podnikatelé. Zmínit lze dům kultury, hokejbalové hřiště či ulici Karolíny Světlé.

„Volné kapacity tady nabídneme návštěvníkům, kteří sem jedou na nákup, za kulturou, na úřad nebo za sportem,“ dodal primátor.

Pro čerpání dvou hodin zdarma je nutné získat oprávnění v parkovacím automatu nebo v aplikaci EasyPark. Následně je možné zaparkovat jedno auto zdarma na dvě hodiny vždy jednou za 24 hodin, a to v každé oblasti, ve které fialový režim je.

Průjezdné náměstí

„Dopravní změnou, po které volali především podnikatelé z centra Jihlavy, je zprůjezdnění Masarykova náměstí. To je nově umožněno jednosměrkou vedoucí kolem zásobovacích ramp OD Prior. Auta z dolní části Masarykova náměstí mohou projet západní stranou náměstí kolem lékárny, restaurace Tři knížata a kolem drogerie Teta na horní náměstí a opustit ho kolem pošty Křížovou ulicí,“ informovala jihlavská radnice.

Také výjezd dopravní obsluhy z pěší zóny bude snadnější. Město obousměrně zprůjezdní část ulice Benešova kolem parku Gustava Mahera (mezi ulicemi Věžní a Dvořákova). Do pěší zóny smí jen dopravní obsluha.

Nové oblasti

Systém parkování v Jihlavě se letos na jaře rozšíří do nových oblastí 51 Fibichova, 53 Ke Skalce, 54 U Hřbitova a 55 Zborovská. Na podzim je pak výhled dalšího rozšiřování do oblastí kolem nemocnice.

„Dopravní značení projde i v nových oblastech komplexní změnou a zpřehlední se. V ulicích se objeví opatření pro chodce a cyklisty. V nových oblastech navíc budou některé dosud nezpevněné plochy upraveny na parkoviště. Zvýší se tak počet stání, komfort řidičů i úroveň veřejného prostoru. Docházkové vzdálenosti k parkomatům budou v nových oblastech obvykle do 200 metrů. Nové parkomaty se začátkem dubna objeví i v současných oblastech. Navíc probíhají jednání s provozovateli dalších mobilních aplikací a město připravuje návrat SMS parkovného,“ uzavřela radnice s tím, že kompletní přehled novinek je k dispozici na stránkách města.

Tagy Jihlava parkování
7 komentářů