Pařížská nádraží v noci čelila koordinované sabotáži, doprava je silně narušena

Paříž, nádraží Gare de Lyon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPaříž, nádraží Gare de Lyon. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Trať Paříž-Lille je zcela mimo provoz.

Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí je silně narušen. Dnes ráno o tom informoval francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Sabotáž na francouzské železnici ovlivní nejméně 800.000 cestujících, uvedlo vedení SNCF. Zdržení a zrušení spojů jsou i na trase z Paříže do Londýna, píše Reuters.

SNCF informovala o „rozsáhlém koordinovaném masivním útoku s cílem paralyzovat“ vysokorychlostní vlaky TGV. „Část vlaků (TGV) jsme odklonili na běžné tratě, ale mnoho jich budeme muset zrušit. Situace bude trvat nejméně celý víkend, což bude čas nezbytný pro opravy,“ cituje SNCF agentura AFP.

Útočníci poškodili infrastrukturu v pěti pečlivě vybraných uzlech klíčových pro hlavní tratě. V tunelech nejprve přeřezali a pak zapálili kabelové svazky, které ovládají mimo jiné vlakovou signalizaci, uvedlo vedení SNCF na tiskové konferenci.

Systémy SNCF zaznamenaly sabotáž ve 4:00 a železničáři, policisté i technici okamžitě vyrazili na místo a začali tam přepravovat také materiál potřebný k opravám, uvedl šéf SNCF Jean-Pierre Farandou. Zdůraznil, že bezpečnost přepravy nikdy nebyla ohrožena. Sabotáž ovlivní nejméně 800.000 cestujících, z toho 250.000 v regionu Île-de-France.

Situace je nejnapjatější na nádraží Montparnasse, kde stovky cestujících zatím marně čekají na další informace. Vlaky mají zpoždění až dvě a půl hodiny, mnoho jich také bylo zrušeno, uvedla stanice BFM TV. SNCF krátce před 9:00 na svých stránkách uvedla, že severní trať Paříž-Lille je zcela mimo provoz, tratě na východ, jihovýchod a západ jsou silně narušené.

Útoky na francouzskou železnici ovlivnily i vlaky z Paříže do Londýna, které obvykle jezdí přes Lille a dále tunelem pod Lamanšským průlivem. Kvůli uzávěře do Lille nabírají vlaky do Británie zpoždění nyní zhruba hodinu a půl, některé spoje byly bez náhrady zrušeny, uvedl dopravce Eurostar.

Útoky už odsoudil ministr dopravy Patrice Vergriete a připomněl, že to naruší prázdniny mnoha Francouzů. Poděkoval železničářům za speciální nasazení a uvedl, že vše zatím ukazuje na trestný čin.

V Paříži budou dnes večer slavnostně zahájeny letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině provázejí značná bezpečnostní opatření včetně bezletové zóny v okruhu 150 kilometrů od metropole.

(Diskuze zrušena a uzamčena po náletu proruských švábů)

Tagy Paříž sncf SNCF Réseau
Žádné komentáře