Pardubický kraj začíná s rekonstrukcí další „dvojky“, dojde k jejímu zúžení

Silnice Staré Hradiště - Hrobice. Foto: Pardubický krajSilnice Staré Hradiště - Hrobice. Foto: Pardubický kraj

V části trasy vznikne nový chodník.

Řidiče a cestující na severu Pardubického kraje čeká od začátku týdne nové omezení, které potrvá až do konce příští stavební sezóny. Sdružení firem MI Roads a Doprastav začne s modernizací silnice I/324 mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi v celkové délce necelých pěti kilometrů. Hodnota zakázky je 125,8 milionů korun.

„Stavba proběhne ve dvou etapách tak, aby byla zachována dopravní obslužnost a nedocházelo ke komplikacím. Pardubický kraj na financování stavby využije evropské dotace,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Důvodem modernizace je špatný stav silnice. „Stavebníci začnou v úseku od obce Hrobice po okružní křižovatku „U Nouzů“ s tím, že provoz na dočasné provizorní křižovatce bude částečně zachovaný po celou dobu prací. Mezi Hrobicemi a okružní křižovatkou bude silnice zcela uzavřená, v Hrobicích se bude jezdit v jednom směru – v části opravovaného úseku budou semafory a v další části bude jednosměrný provoz,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. Dokončení první etapy modernizace silnice by mělo být ještě v letošním roce, druhá etapa je potom naplánovaná na příští stavební sezonu.

Silnice projde kompletní proměnou. Bude se měnit nejen kryt vozovky, ale na vybraných úsecích také konstrukční vrstvy. Dojde k úpravě svislého i vodorovného dopravního značení, výměně a doplnění svodidel. Rekonstruovány budou propustky i příkopy tak, aby silnice byla kvalitně odvodněna. Z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a zpomalení dopravy bude také zúžena šířka komunikace a vzniknou bezpečnostní ostrůvky a vjezdové brány.

„Souběžně se stavbou budou muset být také přeložena podzemní vedení inženýrských sítí. V části stavby vznikne nový chodník a položena bude zcela nová trasa metropolitní sítě. Projekt se podařilo dostat do Regionálního akčního plánu a má přislíbenou dotaci ve výši 85 procent způsobilých výdajů,“ sdělil radní Ladislav Valtr pro regionální rozvoj.

Tagy Doprastav II/324 MI Roads Pardubický kraj
28 komentářů