Pardubický kraj uzavřel silnici u Chocně kvůli sesuvu půdy

Sesuv půdy na silnici II/316 u Běstovic. Foto: Pardubický krajSesuv půdy na silnici II/316 u Běstovic. Foto: Pardubický kraj

Omezení má trvat do příštího pátku. K sesuvu došlo v místě někdejší těžby.

Kvůli silným dešťům došlo na silnici II/316 u Běstovic na Choceňsku k razantnímu sesuvu půdy. Pardubický kraj i kvůli vysokému riziku dalšího sesuvu silnici do příštího pátku uzavřel.

V důsledku intenzivních přívalových dešťů došlo na silnici k sesuvu půdy, což vytvořilo kráter o hloubce asi pěti metrů. Jeho vzdálenost od silnice je asi dva a půl metru s tím, že geotechnik určil vysokou pravděpodobnost dalšího neřízeného sesuvu zeminy. Tento sesun by mohl významně ohrozit bezpečnost, a proto jsme přistoupili k uzavření silnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Příkop na jedné straně propadliny se zasype a vytvoří se provizorní komunikace o délce 80 metrů. Úplná uzavírka bude do pátku příštího týdne.

Podle Kortyše došlo k sesuvu v oblasti, kde dříve bylo těžební místo. „Bohužel zpětně nezjistíme, jestli bylo zajištěno tak, jak mělo,“ uvedl Kortyš. Až do hloubky osmnácti metrů jsou navíc na místě štěrkopísky, které jsou značně nestabilní. „Intenzivní deště už půda nestíhala vsáknout a několik kubíků půdy odcestovalo pryč,“ podotknul Kortyš.

Na místě proběhlo šetření, kterého se účastnili zástupci Silničního správního úřadu, správce komunikace, zástupci obce Běstovice, geotechnik, dopravní policie a vlastník přilehlého pozemku společně s nájemcem. Sanace sesuvu bude předmětem dalšího projednávání především s vlastníkem pozemku.

Tagy II/316 Pardubický kraj sesuv půdy
4 komentáře