Pardubický kraj dá opravit historickou parní lokomotivu 310.922

Parní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický krajParní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický kraj

Lokomotiva má být po opravě plně provozuschopná.

Pardubický kraj dá opravit historickou parní lokomotivu 310.922, kterou před časem koupil za 763 000 korun od Českých drah. V budoucnu bude stroj sloužit pro letní jízdy a využije se také pro železniční muzeum, které hejtmanství chce vybudovat v Dolní Lipce na Orlickoústecku. Na obnovu lokomotivy bude vyhlášena soutěž, cena se odhaduje na 10,5 milionu korun bez DPH, zjistila ČTK z důvodové zprávy.

Na opravu lokomotivy byl zpracován restaurátorský záměr a položkový rozpočet. Podle důvodové zprávy bude nutné odstranit technické závady a násilná poškození vzniklá při nehodě. Stroj má být vrácen do plně funkčního stavu, který umožní jeho veřejné prezentace při regionálních nostalgických jízdách jako živého exponátu železniční historie.

Parní lokomotiva 310.922 vznikla v roce 1930 v továrně v Adamově, která tou dobou patřila pod závody Škoda. V roce 1935 ji odkoupilo ministerstvo národní obrany a zařadilo ji pro potřeby železničního vojska k Železničnímu pluku v Pardubicích. Od konce 70. let byla vystavena jako pomník v depu v České Třebové. V polovině 90. let se dočkala opravy a byla zprovozněna. V následujících letech byla často využívána při nostalgických jízdách zejména ve východních Čechách a na Vysočině. V červenci 2011 vykolejila při cestě k jihlavskému nádraží. Odstavena pak byla v České Třebové, kde ji lidé mohou vidět při různých prezentačních akcích.

Budování železničního muzea v Dolní Lipce začne zprovozněním kolejiště k výtopně v depu. Bude nutné vybourat nepotřebné vnitřní částí výtopny, vyčistit montážní jámy a napojit a zprovoznit koleje. V západní části výtopny bude vybudován přístřešek, který umožní zvětšit kapacitu výtopny pro umístění dalších lokomotiv. Náklady na tento projekt kraj odhadoval zhruba na 11 milionů korun včetně DPH. Celkové náklady na vybudování muzea v Dolní Lipce by mohly dosáhnout 155 milionů korun. Pardubický kraj na ně získal příslib dotace 118 milionů korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021–2027.

Železniční muzeum v Dolní Lipce vznikne v areálu železničního depa a přiblíží návštěvníkům provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století. Součástí projektu bude i vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na současnou železniční síť. Projekt zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy.

Tagy 310.922 Pardubický kraj
16 komentářů