Pardubický kraj chce nový most přes Labe v Řečanech, má respektovat hřebčín

Most přes Labe v Řečanech. Foto: Pardubický krajMost přes Labe v Řečanech. Foto: Pardubický kraj

Nový most má umožnit proplutí větších lodí.

Na 184 milionů korun odhaduje Pardubický kraj náklady na stavbu nového mostu přes Labe v Řečanech nad Labem. Má nahradit stávající z roku 1926, který je v havarijním stavu.

Kraj to uvedl v tiskové zprávě. Zatím nejpravděpodobnější verzí je umístění mostního provizoria a následná stavba nového mostu. Ten bude respektovat nedalekou památku UNESCO, tedy Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

Stávající třípolový most z monolitického železobetonu byl postaven v roce 1926 a vykazuje nedostatečnou zatíženost konstrukce do deseti tun. „Nosná konstrukce je u konce své životnosti z důvodu vysoké koroze betonářské výztuže, která již nespolupůsobí s betonovým průřezem ve větší části nosné konstrukce. V tuto chvíli proto uvažujeme o nákupu vlastního mostního provizoria, které z dlouhodobého pohledu vychází levněji a jde použít i v případě dalších oprav či staveb mostů,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Podle kraje může být cena ještě vyšší než 184 milionů korun. „Dá se počítat s tím, že vzhledem k současným cenám materiálu bude vyšší. Je nutné počítat také s demolicí současného mostu, která by měla stát více než 14 milionů korun. Předpokládám, že tak, jak si kladly podmínky všechny možné organizace, tak se budou i podílet na vysoké ceně investice,“ sdělil Kortyš.

Na vlastní stavbu mostu je již vydáno územní rozhodnutí. „Veřejný zájem je zde vyjádřen plným průplavným profilem, odstraněním pilíře mostu z vodního toku a zvýšením bezpečnosti chodců a cyklistů vybudováním chodníků a cyklostezky,“ uvedl Kortyš s tím, že nový most by měl respektovat požadavky splavnění Labe.

Plavební výška má být minimálně sedm metrů nad maximální plavební hladinou, nyní je její hodnota 5,33–6,23 metru. Plavební šířka je dnes 27,3 metru, po modernizaci mostu bude 58,0 metru. Stavba by mohla být zahájena ve druhé polovině roku 2023.

Tagy Pardubický kraj Řečany nad Labem
6 komentářů