Pardubické letiště chce hangár za půl miliardy korun, financovat ho má soukromý investor

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Počet cestujících v Pardubicích loni i přes růst letecké dopravy v celé Evropě stagnoval.

Krajem a městem vlastněná společnost East Bohemian Airport (EBA) provozující civilní část Letiště Pardubice chce v areálu vybudovat nový hangár na údržbu letadel. Investici za půl miliardy korun má zaplatit soukromý investor.

Plány na budování hangáru oznámil Pardubický kraj v tiskové zprávě. Investor by podle ředitele EBA Ivana Čecha prováděl v hangáru opravy i údržbu letadel. „Letiště by mělo zisk z pronájmu a poplatku za přílet a odlet letadel, která by do hangáru mířila,“ řekl Čech. Zájem má společnost AeroPartner, která chce v Pardubicích vybudovat zázemí pro servis bizjetů.

Letiště podle Čecha chystá aktuálně i instalaci fotovoltaických panelů na střechy budov a na volné pozemky. Chce tak dosáhnout částečné energetické soběstačnosti.

Letiště, které se stále potýká s nedostatkem linek a cestujících, chce dostavět nadzemní podlaží terminálu. Investice za odhadovaných zhruba 80 milionů korun počítá s vybudováním nové odletové brány, toalet či zázemí pro zaměstnance. Peníze na tyto investice chce získat prodejem nemovitostí.

Díky tomu bude možné zvýšit komfort cestujících, personálu a samozřejmě i přepravní kapacitu. S kolegy jsme toho názoru, že potřebné peníze by letiště mělo získat prodejem některých méně využívaných budov a pozemků a tyto finance následně použít k zajištění svého rozvoje. Investice jsou nutné pro to, aby se letiště stalo plnohodnotným poskytovatelem služeb a přilákalo cestující. Nicméně tento záměr musíme probrat na společném jednání rady města a kraje,“ uvedl za magistrát náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal (ANO 2011). Má jít například o starý terminál a administrativní budovu.

Pardubické letiště loni odbavilo podle agentury ČTK zhruba 83 000 cestujících. I přes velký růst letecké dopravy v celé Evropě v loňském roce v řádu desítek procent počty cestujících v Pardubicích v podstatě meziročně stagnovaly.

Tagy East Bohemian Airport EBA Letiště Pardubice PED
14 komentářů