Pardubice omezí provoz na mostě kpt. Bartoše přes Labe, je ve špatném stavu. MHD čeká změna tras

Most Kapitána Bartoše v Pardubicích. Foto:ŠJů, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia CommonsMost Kapitána Bartoše v Pardubicích. Foto:ŠJů, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Město už s opravami nepočítá, chce postavit nový most.

Pardubice od tohoto víkendu výrazně omezí provoz na mostě kpt. Bartoše. Důvodem je jeho špatný technický stav. Potvrdily ho dynamické zkoušky. Kvůli bezpečnosti bude od tohoto víkendu zúžen po mostě průjezd, doprava zde bude fungovat pouze jednosměrně. Most se v posledních letech opravoval několikrát, naposledy loni.

Chování nosné konstrukce v rámci měření neodpovídá předpokládanému chování nosné konstrukce, které vychází z numerického modelu. Toto srovnání vykazuje značné odchylky, které se navíc liší na základě hmotnosti projíždějícího vozidla, zejména v krajních částech mostu. Děláme vše proto, abychom s ohledem na bezpečnost nejen našich obyvatel nastalý problém co nejdříve vyřešili,“ uvedl primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO 2011). Podle jeho náměstka Jana Hrabala (ANO 2011) se jako jediné možné řešení jeví stavba nového mostu.

Od neděle 5. února bude na mostě kpt. Bartoše zaveden jednosměrný provoz řízený světelnou signalizací s 30sekudovým intervalem. Průjezd mostu bude navíc zúžen a dopravním značením vymezen tak, aby vozidla projížděla jeho středem. Dojde ke snížení maximální povolené rychlosti na 30 km/h. U mostu budou hlídkovat strážníci městské policie. I nadále budou smět na most pouze auta do 3,55 tuny, výjimku má MHD a vozidla Integrovaného záchranného systému.

Nové omezení výrazně zasáhne i provoz  MHD. Změny se dotknou linek č. 2, 6, 7, 13, 18, 27 a 99, které budou vedeny směrem Stavařov nebo směrem hlavní nádraží po rychlostní komunikaci I/37. Zastávky Lidická a kpt. Bartoše budou nově obsluhovány náhradními minibusy v obousměrném provozu hlavní nádraží – Sluneční. „Doprava těmito autobusy bude bezplatná a bude se řídit aktuálním jízdní řádem,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán. Detailní informace jsou na stránkách DPMP.

Město nyní připravuje mostní provizorium a začne pracovat na projektové přípravě nového mostu.

Tagy most kpt. Bartoše pardubice
11 komentářů