Pantograf, Rosnička i průjezd mezi kontejnery. Dráhy zahájí v Třebové sérii Dnů železnice.

Pantograf řady 451. Pramen: České dráhyPantograf řady 451. Pramen: České dráhy

V plánu jsou i souběžné jízdy pantografu s historickým vlakem, kdy Zamračená bude v čele a Rosnička na postrku.

Do České Třebové se v sobotu 4. 9. po loňské covidové pauze vrátí oslavy Dne železnice. České dráhy tím zahájí sérii regionálních oslav, které vyvrcholí 18. a 19. září v Lužné u Rakovníka.

Ve spolupráci se Správou železnic, ČD Cargo, Metransem a dalšími partnery připravily dráhy pro Třebovou a okolí například jízdy historických vlaků nebo projížďky po železničním uzlu včetně průjezdu kontejnerovým překladištěm Metransu.

V areálu depa budou vystaveny moderní i historické lokomotivy, bude možnost se svézt na stanovišti strojvedoucího nebo výletním vláčkem po vlečkové koleji. Depo bude otevřeno od 8 do 16 hodin a dopravu z nádraží (z 5. nástupiště) a zpět zajistí kyvadlové vlaky.

Z České Třebové pojedou ráno a odpoledne dva páry vlaků přes Svitavy a Poličku do Borové u Poličky a zpět, na kterých budou nasazeny historické stroje: parní lokomotiva 464.202 Rosnička a motorová lokomotiva řady 749 zvaná Zamračená či Bardotka. V plánu jsou i souběžné jízdy pantografu (ř. 451) s tímto historickým vlakem, kdy Zamračená bude v čele a Rosnička na postrku.

Ve spolupráci se Správou železnic je připravena prohlídka prostor hasičů v Semanínské ulici nebo ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado). Střední škola technická v Habrmanově ulici zpřístupní dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy. Ve Svitavách bude možné navštívit pracoviště výpravčího a dispečera a v Ústí nad Orlicí pracoviště výpravčího.

Podrobnosti k akci jsou na stránkách Vlakem na výlet.

Tagy Česká Třebová České dráhy Den železnice
10 komentářů