Oživování dopravy: Středočeský kraj od příštího pondělí vrátí jízdní řády do původního stavu, přibyly spoje v Brně

Elektrická jednotky 471 City Elefant v Praze - Uhříněvsi. Foto: České dráhyElektrická jednotky 471 City Elefant v Praze - Uhříněvsi. Foto: České dráhy

Vlaky a příměstské autobusy ve Středočeském kraji a Praze se mají už od pondělí vrátit k jízdním řádům, které platily

Vlaky a příměstské autobusy ve Středočeském kraji a Praze se mají už od pondělí vrátit k jízdním řádům, které platily před vyhlášením nouzového stavu. Návrat k normálu bude nakonec rychlejší, než Praha ještě minulý týden plánovala. K navýšení provozu dnes došlo také v Brně, od příštího týdne se k němu chystají v Karlovarském kraji.

O návratu do plného provozu informoval Středočeský kraj v tiskové zprávě. „Chceme Středočechům umožnit, aby se mohli bez problémů dostat do zaměstnání, případně do školy,“ zdůrazňuje hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Od tohoto týdne se proto zavádí postupně spoje na obsluhu dopravy žáků, od 18. května bude doprava obnovena kompletně v plném rozsahu. „Reagujeme tak na novou situaci ve výuce na školách. Termín obnovení dopravy v plném rozsahu je v souladu s předpokládaným ukončením nouzového stavu,“ vysvětlila Pokorná Jermanová.

Praha minulý týden oznámila, že chce na příměstských linkách postupně obnovit provoz do konce května. Podle mluvčího pražského organizátora veřejné dopravy Ropid Filipa Drápala ale není problém vrátit se k plnému provozu už příští pondělí. „Čekáme jen na oficiální potvrzení z kraje,“ dodal Drápal.

V kraji by se měla obnovit například i městská hromadná doprava v Mladé Boleslavi, město zatím počítá s termínem 14. května.

Postupné změny čekají i obyvatele Karlovarského kraje. Od pátku se vrací plnohodnotný provoz vlaků s výjimkou přeshraničních spojů do Německa. Uvedly to České dráhy na Twitteru. Na stránkách kraje informace chybí.

K posílení provozu došlo dnes i v brněnské hromadné dopravě. Dopravní podnik města Brna (DPMB) dnes posílil linky 8, 10, 12, 31 a 33, zkrátil interval mezi spoji na lince E56 z 30 na 15 minut. Na lince 4 budou nasazovány kapacitnější vozy a vrací se služba seniorbus.

Podle mluvčí DPMP Hany Tomaštíkové ale nejde přesně odpovědět, o kolik je ještě provoz pod úrovní před krizí. „Aktuální využití spojů MHD v Brně podle dopravních průzkumů odpovídá přibližně 40 % běžného stavu. Prázdninové jízdní řády představují snížení nabídky v rozmezí 10-40 % (průměrně cca 25 %) – podle charakteru jednotlivých linek. Posílení provozu platné od dnešního dne se netýká jen přidávání spojů, ale také navyšování kapacity na stávajících spojích nasazením vozidel s vyšší kapacitou. Sečteno a podtrženo tedy můžeme říci, že jezdíme dle prázdninových jízdních řádů s rozšířeným provozem na vybraných linkách. Na celku se pak jedná o rozdíl pouze v jednotkách procent,“ řekla Tomaštíková.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Karlovarský kraj praha Středočeský kraj
3 komentáře