Ostravské letiště začalo s výstavbou cargo terminálu, další postaví soukromníci

Na ostravském letišti začala výstavba nového nákladního terminálu. Zdroj: Facebook.com - Moravskoslezský krajNa ostravském letišti začala výstavba nového nákladního terminálu. Zdroj: Facebook.com - Moravskoslezský kraj

Náklady na výstavbu terminálu v hodnotě asi 137 milonů korun budou kryty úvěrem a vkladem Moravskoslezského kraje, hotovo má být ještě letos.

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava začala výstavba nového nákladního terminálu. Za posledních pět let se totiž objem odbaveného leteckého nákladu téměř ztrojnásobil a současné prostory se z hlediska kapacity blíží svému limitu. Náklady na výstavbu terminálu v hodnotě cca 137 milionů korun budou kryty úvěrem a vkladem Moravskoslezského kraje, který je vlastníkem letiště. Stavbu provádí firma HSF System, hotovo má být ještě letos na podzim. Podle informací odvysílaných v pořadu České televize Události v regionech by mohla být část terminálu provozována nejmenovanou americkou logistickou společností.

„Nový cargo terminál o výměře více než 4 500 metrů čtverečních bude napojen přímo na odbavovací plochu a bude disponovat dostatečnou manipulační plochou pro příjezd a vykládku kamionů a dodávek. Součástí výstavby jsou i příslušné letištní manipulační plochy i plochy ve veřejné části letiště. Terminál bude rovněž disponovat technologiemi umožňující kompletaci nákladu na letecké palety a kontejnery. Střecha terminálu bude osazena fotovoltaickými panely s celkovým výkonem cca 300 kW,“ upřesnil generální ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský.

Vizualizace nového cargo terminálu na ostravském letišti
Zdroj: msstavby.czUmístění nového cargo terminálu na ostravském letišti.
Zdroj: msstavby.cz

V současné době jsou z ostravského letiště provozovány pravidelné cargo spoje společnostmi DHL do Lipska a UPS do Kolína nad Rýnem. Důležité spojení s Asií zajišťuje společnost EGT Express, která využívá letadla společnosti Uzbekistan Airways. Podíl poplatků za odbavení leteckého nákladu na výnosech letiště se neustále zvyšuje. Za minulý rok tak letiště vůbec poprvé ve své historii dosáhlo kladného hospodářského výsledku.

Moravskoslezský kraj navýší základní kapitál letiště

Pro rozvoj našeho regionu je mošnovské letiště nepostradatelné. Jeho umístění v dosahu krajského města je důležité pro investory a developery, kteří hledají nová místa pro svůj obchod. Proto Moravskoslezský kraj letiště a jeho záměry podporuje, konkrétně na nový terminál přispěje 85 milionů korun, a to zvýšením základního kapitálu letiště. Jsou to zodpovědně investované peníze, zájem o nákladní leteckou přepravu roste a rozšíření kapacit pro tyto účely je pro rozvoj letiště zásadní,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Investice letiště, potažmo Moravskoslezského kraje, přitom nebude jedinou novinkou v segmentu nákladní dopravy v Mošnově. Své projekty cargo terminálů připravují také soukromníci. Jeden terminál s přímým napojením na letištní plochu by měl vzniknout prakticky hned vedle toho právě rozestavěného, sloužit bude pravděpodobně DHL. Záměr nyní prochází posuzovacím procesem EIA. Další hala společnosti Contera se již pár měsíců staví o pár metrů vedle. O kousek dál, opět s přímým napojením na plochu letiště, má vzniknout cargo terminál společnosti Enes. Své logistické centrum v Mošnově chystá také armáda.

Své projekty cargo terminálů připravují také soukromníci. Jeden terminál s přímým napojením na letištní plochu by měl vzniknout prakticky hned vedle toho právě rozestavěného, sloužit bude pravděpodobně DHL. Záměr nyní prochází posuzovacím procesem EIA.
Zdroj: msstavby.czPlánované nové cargo terminály v místě připravovaným rozšířením odbavovací plochy Jih.
Zdroj: msstavby.cz
Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava mošnov OSR
10 komentářů