Ostravské doubledeckery vyjedou 1. listopadu. S fotografiemi lemura a orlosupa

Dvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPODvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPO

Autobusy čeká nejprve nasazení na linku do průmyslové zóny.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) oznámil první termín ostrého provozu nových dvoupodlažních autobusů s cestujícími. Od 1. listopadu budou jezdit na lince 78 mezi Porubou a průmyslovou zónou v Hrabové, v příští letní sezóně pak budou jezdit mezi Dolní oblastí Vítkovice (DOV) a ostravskou zoologickou zahradu.

DPO bude prvním městským dopravcem v České republice, který bude dvoupodlažní autobusy provozovat na běžné lince.

Podle původních plánů měly nové autobusy od Scanie jezdit už v červenci, dodání ale zpozdila pandemie koronaviru. „Pevně věřím, že se oba doubledeckery brzy stanou dalším symbolem Ostravy a že si je naši pravidelní cestující i turisté oblíbí,“ řekl generální ředitel DPO Daniel Morys. Autobusy budou jezdit na zemní plyn.

DPO se po dohodě s vedením ostravské zoo rozhodl, že ostravské doubledeckery budou na počest nedávno zesnulého ředitele zoo Petra Čolase zdobit fotografie lemura Sclaterova a orlosupa bradatého. Jde o druhy, na jejichž záchraně se zesnulý ředitel dlouhodobě podílel.

Nové autobusy jsou 4 metry vysoké, klimatizované bude spodní podlaží včetně stanoviště řidiče. Autobus je vybaven mechanickou plošinou pro invalidní vozík, Wi-Fi připojení bude v obou podlažích. Za každý autobus zaplatí DPO necelých 14,5 milionu korun.

Doubledeckery v číslech

Počet kusů: 2 ks
Cena zakázky: 28 600 000 Kč
Pohon: CNG
Počet míst k sezení: 68 osob (13 míst v dolním podlaží a 55 míst v horním podlaží)
Celková kapacita: 80 osob
Výška: 4 m
Délka: 12,3 m

Dvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPONové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPONové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPOVýroba nového dvoupodlažního autobusu pro Ostravu. Foto: DPOVýroba nového dvoupodlažního autobusu pro Ostravu. Foto: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO dvoupodlažní autobus ostrava Top
13 komentářů