Ostrava zrekonstruuje garáže u Nové radnice, zatéká do nich

Prokešovo náměstí a vstup do garáží u ostravské Nové radnice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýProkešovo náměstí a vstup do garáží u ostravské Nové radnice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Práce vyjdou asi na 63 milionů korun a budou zahrnovat i opravu Prokešova náměstí.

Město Ostrava plánuje rekonstrukci podzemních garáží a Prokešova náměstí u Nové radnice. Před pár dny vypsalo veřejnou zakázku na vypracování projektových podkladů a zajištění souvisejících činností v rámci přípravy a realizace stavby. Upozornil na to blog Msstavby.cz.

Rekonstrukce garáží a náměstí je podle mluvčí města Ostravy Gabriely Pokorné nezbytná z důvodu jejich špatného technického stavu, zejména již nefunkční hydroizolace na ploše náměstí.

Ostravský magistrát předpokládá zpracování projektové dokumentace do konce května příštího roku. Začátek prací pak očekává do října 2026. Z dokumentace k zakázce vyplývá, že náklady na stavbu jsou odhadovány na 63 milionů korun bez DPH.

Zatékání a rozsáhlá koroze

Pokorná deníku Zdopravy.cz řekla, že zatekáním do podzemních garáží dochází k degradaci železobetonových konstrukcí, jako jsou stěny, stropy a schodiště, k rozsáhlé korozi, a tím korozních úbytků na ocelových konstrukcích a k zatékání do výtahových šachet. Zároveň je podle ní záměrem kompletní rekonstrukce dlažby, včetně konstrukčních vrstev, vlastního náměstí.

„Rozsah akce je v podstatě v provedení oprav k zamezení vnikání srážkových vod do objektu parkoviště včetně posílení množství žlabů pro odvod povrchové vody z plochy náměstí nad parkovištěm a technologického zajištění odkanalizování vody při přívalových deštích, oprava rozvodů vody v kašně a k tryskám a související stavební opravy/úpravy, sanace výtahových šachet včetně výměny výtahů, opravy vzduchotechniky, elektrorozvodů a rekonstrukce dlažby náměstí,“ uvedla Pokorná.

Tagy ostrava
Žádné komentáře