Ostrava vyrazila na pomoc Košicím. Sedm autobusů má překlenout kapacitní problémy DPMK

Autobusy DPO při cestě do Košic pod Tatrami. Foto: DPOAutobusy DPO při cestě do Košic pod Tatrami. Foto: DPO

Košický dopravní podnik řeší nedostatek autobusů i kvůli tramvajovým výlukám.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) nabídl spolupráci Dopravnímu podniku města Košice (DPMK) a k pronájmu poskytl sedm autobusů. O pomoc s posílením vozového parku žádal DPMK z důvodu vytíženosti vlastních kapacit kvůli rekonstrukcím tramvajových tratí ve městě. Ostravské autobusy budou vozit košické cestující od tohoto týdne podle potřeby až do konce roku. Autobusy si už nájemce převzal a odvezl.

Konkrétně odjelo do Košic pět autobusů Solaris Urbino 12, jeden autobus Solaris Urbino 15 a jeden autobus Solaris Urbino 18. „Jsme rádi, že jsme mohli pomoci. Sami si uvědomujeme, jak podstatné je zajistit pro naše cestující spolehlivé a pohodlné cestování ve standardu, na jaký jsou zvyklí za jakýchkoli podmínek, ať už provoz ztěžuje například nedostatek vozů nebo i řidičů. Děláme proto vždy maximum, aby ostravská MHD byla takovým partnerem pro naše cestující, na kterého je především spoleh,“ řekl Daniel Morys, generální ředitel DPO.

Košice se v současnosti potýkají s nedostatkem autobusů i jejich řidičů. Ve hře byla ještě pomoc dopravních podniků z Německa a Maďarska. Na východ Slovenska ale nakonec zamířila jen ostravská vozidla.

DPMK je podle generálního ředitele a člena představenstva Vladimíra Padyšáka vděčný za pomoc, kterou mu partnerský DPO poskytl. „Během října postupně doplníme náš vozový park o 15 nových autobusů a do té doby nám vypůjčené ostravské autobusy pomohou překlenout mezeru. Rádi bychom zdůraznili, že dlouhodobě spolupracujeme také s DPO. Dlouhodobě si vyměňujeme zkušenosti s provozem tramvajové dopravy a velmi pozorně sledujeme i pravidelnou modernizaci a zkvalitňování MHD v Ostravě,“ dodal Vladimír Padyšák. Košice nakupují nové autobusy Solaris Urbino 12 a SOR NB  18.

Tagy dopravní podnik ostrava Dopravný podnik mesta Košice DPMK DPO
14 komentářů