Oslavy 130 let MHD v Ostravě vrcholí, městem projede konvoj historických vozidel

Tramvaje ze sbírky historických vozidel DPO. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje ze sbírky historických vozidel DPO. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Slavnostní jízda konvoje historických vozidel je plánována na sobotu 7. září.

Ostravou projede v sobotu 7. září slavnostní jízda konvoje historických vozidel. Vrcholí tak oslavy 130 let od zahájení veřejné hromadné dopravy ve městě. Několikaměsíční oslavy provází od jara akce jako exkurze, prohlídky, výstavy a další doprovodný program.

Ještě před vyjetím slavnostního konvoje vozidel proběhne jejich prezentace na Nádražní ulici mezi křižovatkami ulic Jirská a Muglinovská, tedy na začátku trasy první ostravské historické tramvajové linky z roku 1894. Vozidla budou vystavena a prezentována od 10:00 do 12:00.

Odjezd konvoje je plánován na pravé poledne, do vozidel si bylo možné bezplatně rezervovat jízdenky. V době psaní článku zbývaly poslední jednotky míst.

Třináct tramvají pojede po trase Náměstí Svatopluka Čecha – (Hlavní nádraží) – Elektra – Karolina – Mariánské náměstí – Vítkovice, Mírové náměstí – Nádraží Vítkovice (část konvoje přes pojede přes zastávku Zábřeh vodárna, vůz č. 106 pojede přes zastávku Hrabůvka, kostel). Devět autobusů pojede po trase Náměstí Svatopluka Čecha – (Hlavní nádraží) – Elektra – Karolina – Mariánské náměstí – Vítkovice, Mírové náměstí – Nádraží Vítkovice a šest trolejbusů pojede po trase Náměstí Svatopluka Čecha – Nová radnice – Pivovar – Sídliště Fifejdy – Konzervatoř – Vozovna trolejbusů.

Tramvaje ze sbírky historických vozidel DPO.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje ze sbírky historických vozidel DPO.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje ze sbírky historických vozidel DPO.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Slavnostní jízda konvoje tramvají a autobusů po ohlášené trase skončí odstavením na kolejišti u nádraží Ostrava-Vítkovice. Předpokládaný příjezd na místo je přibližně mezi 12:35 a 13:00. Většina vozidel tam bude vystavena a zpřístupněna veřejnosti až asi do 16:00.

Slavnostní jízda konvoje trolejbusů bude ukončena odstavením na zastávce Vozovna trolejbusů. Předpokládaný příjezd je ve 12:40. Vozidla budou následně odstavena ve vozovně.

V sobotu 14. září bude v rámci vyvrcholení oslav následovat ještě tradiční Den ostravských dopraváků, tedy den otevřených dveří s výstavou současných i historických vozidel a techniky, dynamickými ukázkami, vyhlídkovými jízdami a atrakcemi pro děti i dospělé v areálu dílen v Ostravě-Martinově. Detaily k oslavám jsou k dispozici na webu dpo.cz/130letMHD. Webové stránky oslav lze zobrazit i přes QR kód, který je na ostravských zastávkových označnících u jízdních řádů vedle loga oslav.

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě. Zdroj: DPO

Škoda 39T DPO odkazující na historii zbarvení tramvají v Ostravě.
Zdroj: DPO

Tagy 130 let MHD v Ostravě dopravní podnik ostrava DPO historická vozidla MHD ostrava
Žádné komentáře