Opravená dálnice a rychlost jen 80 km/h. Řidiče na D10 omezuje „zajetí“ vozovky

Pokládka mikrokoberce. Foto: EuroviaPokládka mikrokoberce. Foto: Eurovia

Řidiči na dálnici D10 ve směru z Turnova do Prahy už nemusejí čekat v kolonách kvůli zúžení do jednoho pruhu

Řidiči na dálnici D10 ve směru z Turnova do Prahy už nemusejí čekat v kolonách kvůli zúžení do jednoho pruhu mezi Bakovem nad Jizerou a Kosmonosy. Oprava dálnice prováděná společností Eurovia je sice hotová, řidiči zde ale nemohou jezdit plnou rychlostí.

Od ukončení opravy je zde omezení na 80 kilometrů v hodině, které řadu řidičů překvapí. Zatímco někteří pokračují dál plynule rychlostí 130 kilometrů v hodině, jiní brzdí. To vede ke vzniku nebezpečných situací.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého potrvá omezení do 28. června, pak se rychlost opět zvýší na 130 km/h. „V místě se prováděla pokládka mikrokoberce. Snížení rychlosti je nutné z důvodu, aby kamínky z mikrokoberce neohrožovaly ostatní automobily. Je nutné „zajetí“ do vozovky,“ řekl Studecký.

Řada řidičů postup ŘSD nechápe. „Rychlost je náhle omezena, i když dálnice vypadá jako nová. Spíše to působí, jako kdyby tam ty značky nechali,“ říká Tomáš Plesl, který po trase pravidelně jezdí. Uvítal by proto, kdyby ŘSD k omezení rychlosti dalo i vysvětlení, proč se tak děje.

Zakázku na opravu úseku získala společnost Eurovia, ŘSD za práce podle registru smluv zaplatí 45 milionů korun včetně DPH.

Mikrokoberec má vytvářet na povrchu vozovky tenkou souvislou živičnou vrstvu, která chrání před pronikáním vody, prodlužuje životnost a omezuje vznik a šíření poruch. Technologie umožňuje vyrovnat současně profil vozovky.

Tagy D10 eurovia mikrokoberec Ředitelství silnic a dálnic
12 komentářů