Oprava trati na Vinohradské začne koncem června, tramvaje nepojedou dva měsíce

Vizualizace rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici. Foto: DPPVizualizace rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici. Foto: DPP

Dlouho chystaná rekkonstrukce tramvajové trati v pražské Vinohradské ulici je na dosah. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) dnes oznámil,

Dlouho chystaná rekkonstrukce tramvajové trati v pražské Vinohradské ulici je na dosah. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) dnes oznámil, že první etapa prací na 2,6 kilometru dlouhém úseku začne 30. června a potrvá do konce srpna.

DPP původně plánoval opravu provést najednou, nově ji ale rozdělil na etapy. Letos o prázdninách tak dojde jen na horní úsek ulice kolem Olšanských hřbitovů mezi Hradeckou a Želivského ulicí, což je zhruba 700 metrů. Dolní úsek od magistrály po Sudoměřskou ulici (1,9 kilometru) bude rozkopaný až mezi březnem a červencem příštího roku.

„Zastaralé koleje musíme neodkladně opravit, letní prázdniny jsou k tomu ideální příležitostí,“ uvedl šéf DPP Martin Gillar. Zakázku získalo v tendru sdružení firem Strabag Rail a Eurovia s cenou 247 milionů korun. Vedle opravy tratě budou vylepšeny i zastávky, část kolejiště bude zatravněná s umělou závlahou.

V rekonstruovaných úsecích se nachází celkem šest tramvajových zastávek: Italská, Vinohradská tržnice, Jiřího z Poděbrad, Radhošťská, Olšanské hřbitovy a Želivského (u Strojimportu). Během výluky budou tramvaje nahrazeny autobusy, tramvajové linky budou odkloněny.

Plánovaný průběh výstavby:
Celá rekonstrukce bude probíhat ve 2 fázích:
r. 2018 30. 6. 2018 – 31. 8. 2018 – úsek Hradecká – Želivského,
r. 2019 9. 3. 2019 – 12. 7. 2019 – úsek Škrétova – Sudoměřická v etapách:
Španělská – Budečská – 9. 3. 2019 – 9. 5. 2019,
Budečská – U Vodárny – 10. 5. 2019 – 12. 7. 2019,
U Vodárny – Sudoměřická 10. 3. 2019 – 24. 5. 2019.

Dopravní opatření
Od soboty 30. 6. 2018 (cca 4:30 hod.) do soboty 1. 9. 2018 (cca 0:30 hod.) bude obousměrně přerušen tramvajový provoz v úseku I. P. Pavlova – Muzeum – Želivského.

Změny tras tramvajových linek
Linka č. 5 bude ve směru od Sídliště Barrandov zkrácena do zastávky Flora, dále bude pokračovat jako linka č. 16 směr Kotlářka.
Linka č. 11 bude ve směru od Spořilova ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávku Náměstí Míru do zastávky Čechovo náměstí, kde bude ukončena (nástupní zastávka v Minské ulici).
Linka č. 15 bude ve směru od Kotlářky zkrácena do zastávky Flora, dále bude pokračovat jako linka č. 16 směr Sídliště Řepy.
Linka č. 16 bude ve směru od Sídliště Řepy, resp. Kotlářky zkrácena do zastávky Flora, dále bude pokračovat jako linka č. 5 směr Sídliště Barrandov, resp. jako linka č. 15 směr Kotlářka.
Linka č. 91 bude ve směru od Divoké Šárky zkrácena do zastávky Flora, kde bude ukončena.
Linka č. 95 bude ve směru od Ústředních dílen DP ze zastávky Olšanské náměstí odkloněna do zastávky Flora, kde bude ukončena.
Linka č. 98 bude v úseku Olšanské náměstí – Nákladové nádraží Žižkov odkloněna přes zastávku Olšanská.

Zrušeny jsou tramvajové linky č. 10 a 13
Zavedeny jsou tramvajové linky:
V denním provozu linka č. 36 v trase Ústřední dílny DP – Černokostelecká – Solidarita – Vozovna Strašnice – Želivského – Biskupcova – Palmovka – Nádraží Vysočany – Vysočanská – Kolbenova – Hloubětín – Lehovec.
V nočním provozu linka č. 90 v trase Radošovická – Nádraží Strašnice – Strašnická – Vozovna Strašnice – Želivského – Biskupcova – Krejcárek – Palmovka (výstupní zastávka v Sokolovské ulici, nástupní v ulici Na Žertvách).

Tagy dpp oprava praha trať Vinohradská
1 komentář