Oprava silnice a zajištění skalního svahu na silnici na Boží Dar jsou hotové

Silnice I/25 u Jáchymova po rekonstrukci. Foto: ŘSDSilnice I/25 u Jáchymova po rekonstrukci. Foto: ŘSD

Úsek u Jáchymova má kromě nového povrchu i novou opěrnou zeď.

Rekonstrukce silnice a sanace svahu v Jáchymově na Karlovarsku je hotová. Práce na hlavním tahu I/25 z Karlových Varů na Boží Dar a dál do Německa trvaly zhruba rok. Jedna z největších investic Ředitelství silnic s dálnic (ŘSD) v kraji za posledních několik let vyšla téměř na 60 milionů korun, řekl dnes novinářům vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun. Zakázku prováděla společnost PORR.

Stavba začala loni na podzim. Silničáři položili nový asfalt na úseku dlouhém 800 metrů mezi vjezdem do Jáchymova a kruhovým objezdem. Přilehlý skalní masiv, kde hrozil sesuv a pád úlomků na silnici, zajistili a postavili opěrnou zeď dlouhou 300 metrů.

Rekonstrukci předcházely průzkumy geologů. „Skály jsou poškozené stářím, není to o tom, že by to bylo lidskou činností. Jak ta skála postupně stářím zvětrává, tak dochází k narušení skalního masivu. Pak jsou tady v Jáchymově obavy, aby se nenašly důlní šachty nebo důlní díla. To se naštěstí neukázalo,“ řekl Baloun.

V Jáchymově už loni ŘSD opravilo hlavní průtah městem. Rekonstrukce kilometrového úseku vyšla na 25 milionů korun. V plánu je nyní opravit třetí část silnice, která vede od kostela po konec města ve směru na Boží Dar. S dokončením poslední etapy počítá ŘSD až za několik let, protože příprava a průzkumy budou vzhledem k terénu náročné.

Tagy I/25 Jáchymov Karlovarský kraj Porr Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů