Opel poprvé za 19 let skončil v zisku, prodeje stouply o 150 %

Opel Insignia. Foto: OpelOpel Insignia. Foto: Opel

Ještě nedávno odepisovaná německá automobilka Opel / Vauxhall překvapila svými výsledky za loňský rok. Pod vlastnictvím francouzské skupiny PSA se

Ještě nedávno odepisovaná německá automobilka Opel / Vauxhall překvapila svými výsledky za loňský rok. Pod vlastnictvím francouzské skupiny PSA se firma dostala loni poprvé od roku 1999 do zisku.

Vyplývá to ze zveřejněných výsledků celé skupiny PSA Group.  Ty byly pro francouzskou automobilku loni nejlepší v historii.

Opel / Vauxhall, který převzala PSA v roce 2017 od General Motor, vykázal za loňský rok provozní zisk 859 milionů eur při tržbách 18,3 miliardy eur. Marže tak dosáhla necelých pěti procent.

Opel zažil mimořádně úspěšný rok i podle počtu prodaných aut. Ještě v roce 2017 prodala firma jen 337 tisíc aut v Evropě, loni 869 tisíc. Žádná jiná automobilka takovým tempem nerostla. Pro Opel jde současně ale jen o návrat na pozice, na kterých býval.

PSA současně oznámila, že po čtyřech letech vrátí Opel na ruský trh, současně začne francouzská automobilka prodávat vozy značky Peugeot v USA, odkud se firma stáhla na začátku devadesátých let.

Šéf PSA Carlos Tavares chce po Opelu ještě lepší výsledky: snížit podíl mzdových nákladů  nebo zvýšit marži. Například mzdy dosud tvoří 13 % všech nákladů u Opelu, ve skupině PSA pak desetinu

Tagy Opel PSA
4 komentáře