Olomouc čeká velké dopravní omezení, město uzavře dva mosty

Vizualizace mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci. Foto: OlomoucVizualizace mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci. Foto: Olomouc

Obyvatele Olomouce a její návštěvníky čekají od začátku března ve středu města další dopravní komplikace, které souvisí s výstavbou protipovodňových

Obyvatele Olomouce a její návštěvníky čekají od začátku března ve středu města další dopravní komplikace, které souvisí s výstavbou protipovodňových opatření. Zavřou se dva mosty, po Masarykově třídě přestanou jezdit tramvaje mezi hlavním nádražím a centrem města. Magistrát kvůli tomu chystá sérii informačních kampaní.

O změnách v dopravě informovala radnice na svých stránkách. Kromě omezení čeká řidiče i jedna pozitivní změna: po zhruba jednadvaceti měsících se vrátí 27. února provoz aut na nový most v Komenského ulici. Na toto otevření naváže ale 2. března uzavírka mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě. Povodí Moravy ho uzavře na dva roky: zbourá ho a postaví nový. Řeku půjde na tomto místě přejít jen pěšky.

Radnice se rozhodla během této uzavírky ještě pro své investiční projekty. Opraví most přes Mlýnský potok v ulici 1. máje a ulici 8. května včetně tramvajové trati. „Smyslem sladění termínu našich akcí s uzavřením mostu na Masarykově třídě bylo využít období, kdy nemohou jezdit po této trase tramvaje, a stihnout během uzavírky mostu i další akce, které by město tak jako tak muselo provést v nejbližší době,“ řekl investiční náměstek primátora Martin Major. Také ulice 8. května bude po dobu rekonstrukce uzavřena pro veškerou dopravu. Rekonstrukce mostu přes Mlýnský potok začne zřejmě v květnu, oprava ulice 8. května začne pravděpodobně již v březnu, obě stavby by měly být hotovy do listopadu letošního roku.

Uzavření mostů a jedné ulice přinesou i změny v MHD. Od 2. března přestanou jezdit tramvaje od hlavního nádraží přes historické centrum, dopravu zajistí výlukové autobusy, které ale neobslouží úsek mezi nádražím a zastávkou U Bystřičky. Posíleny budou spoje vedené přes třídu Kosmonautů. Po dokončení opravy ulice 8. května a mostu přes Mlýnský potok by měly oboustranné tramvaje jezdit od centra na Žižkovo náměstí a zpět.

Město už příští týden chystá setkání s veřejností, kde bude vysvětlovat jednotlivé uzavírky a dopady na provoz. V Galerii Moritz vznikne informační a kontaktní místo pro koordinaci stavby, před hlavním nádraží budou na počátku uzavírky informátoři dopravního podniku.

Náhradní doprava
1. etapa: 2. 3. 2020 – 14. 3. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje, Denisova, Pekařská, 8. května s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého.

2. etapa: 15. 3. 2020 – 14. 7. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Republiky po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, kde bude točna autobusů (před knihovnou). Dojde ke zrušení části parkovacích stání.

3. etapa: 15. 7. 2020 – 29. 11. 2020
Náhradní autobusová doprava bude prodloužena až na Náměstí Hrdinů, po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. Máje, Denisova, Pekařská, Zámečnická, Studentská, Hynaisova, Wellnerova, Palackého, zpět po Legionářská, Studentská, Zámečnická a dále ve stejné trase na Hlavní nádraží. Obsluha zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého. Zastávka U Sv. Mořice směr Hl. nádraží bude umístěna u přenosného označníku v ulici Zámečnická. V ulici Zámečnická bude nutné vymístit statickou dopravu.

4. etapa: 30. 11. 2020 – do ukončení stavby mostu přes Moravu (první pololetí 2022)
V této etapě se předpokládá zprovoznění tramvajové dopravy ze směru Náměstí Hrdinů po Žižkovo náměstí prostřednictvím oboustranných vozů tramvajové linky č. 3, která bude vedena v intervalu 12 minut v pracovní dny a ve dnech pracovního klidu v intervalu 15 minut. Obslouženy budou zastávky Náměstí Hrdinů. U Sv. Mořice, Náměstí Republiky, U Dómu, Žižkovo náměstí. Za zastávkou Žižkovo náměstí bude vybudována Povodím tramvajová úvrať. Náhradní autobusová doprava od Hlavního nádraží nebude v tuto dobu již provozována. Posílena je větev přes Kosmonautů prostřednictvím tramvajových linek s přestupem na Náměstí Hrdinů na tramvajovou linku č. 3, která zajistí dopravní obslužnost úseku Náměstí Hrdinů – Žižkovo náměstí.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO Olomouc
11 komentářů