Olomouc čeká od pondělí nové omezení, oprava křižovatky přinese souběh tří akcí

Křižovatka Schweitzerovy a Velkomoravské v Olomouci. Foto: Olomouc.euKřižovatka Schweitzerovy a Velkomoravské v Olomouci. Foto: Olomouc.eu

Dojde ke koordinaci světelné signalizace na sedmi křižovatkách.

Řidiče a cestující čeká od pondělí 3. června nové omezení v širším centru města. Olomouc a Ředitelství silnic a dálnic naplánovaly celkem tři stavební akce v oblasti křižovatky ulic Velkomoravská (silnice I/35) a Schweitzerovy ulice. Hotovo má být na konci srpna.

O zahájení rekonstrukce informovalo město na svých stránkách. Kromě opravy samotné křižovatky dojde k rekonstrukci Schweitzerovy ulice mezi Velkomoravskou a Zikovou (včetně opravy dvou autobusových zastávek) a rekonstrukci veřejného osvětlení až po ulici Jižní.

Stavbu provádí IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc za 26 milionů korun, zhruba polovinu pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Během úprav křižovatky dojde k rekonstrukci stávajícího světelného signalizačního zařízení, rozšíření dvou stávajících středních dělicích ostrůvků, šířkové úpravě jízdních i odbočovacích pruhů, Předláždí se část chodníků a vymění stávající asfaltobetonové obrusné vrstvy vozovky. Nově bude zřízena vzájemná obousměrná koordinace sedmi světelných křižovatek v ulici Foerstrova až Velkomoravská.

Součástí nového světelného signalizačního zařízení bude také kamerový systém, rekonstrukcí projde i veřejné osvětlení, a to včetně výměny hlavního rozvaděče. Upraví se také naváděcí prvky pro nevidomé. „Díky detekci vozidel, která dosud v křižovatce u Zenitu chyběla, se také zvýší propustnost křižovatky, a to nejen pro automobily, ale i pro chodce a cyklisty,“ vysvětluje investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý.

I přes stejné uspořádání odbočovacích pruhů Schweitzerovy ulice na Velkomoravskou se má výjezd z tohoto směru zlepšit díky novým směrovým signálům na semaforech. „To přinese podstatné zvýšení bezpečnosti chodců překonávajících Velkomoravskou ulici,“ doplňuje Martin Luňáček z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu.

Křižovatka Velkomoravská – Schweitzerova bude v hlavním směru ulice Velkomoravské po celou dobu stavby průjezdná, pokud nedojde k neočekávaným komplikacím. Omezen bude pouze průjezd či odbočení do Schweitzerovy ulice, kde bude souběžně probíhat rekonstrukce její části od zmíněné křižovatky po Zikovu ulici. K uzavření Velkomoravské dojde v druhé polovině srpna, kdy dojde k opravě povrchu.

Ve stejném termínu bude probíhat také oprava vozovky a obou autobusových zastávek Povel, škola ve Schweitzerově ulici. Opravou projde úsek mezi křižovatkami s Velkomoravskou a Zikovou. Od 3. do 30. 6. budou stavební práce probíhat za úplné uzavírky mimo autobusů MHD. Následně v termínu od 1. 7. do 26. 8. už bude uzavírka platit i pro MHD. Aktuální jízdní řády zveřejní dopravní podnik na webových stránkách a informace budou vyvěšeny i na dotčených autobusových zastávkách.

Tagy I/35 Olomouc
Žádné komentáře