Ojetiny podražily, zejména ty levnější. Ubylo aut z dovozu, firmy odkládají vyřazení služebních vozidel

Pobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures HoldingsPobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures Holdings

Výkupní ceny ojetých vozidel vzrostly v posledních týdnech v tuzemských autobazarech až o čtvrtinu, tvrdí Asociace autobazarů APPAA. Podle největšího

Výkupní ceny ojetých vozidel vzrostly v posledních týdnech v tuzemských autobazarech až o čtvrtinu, tvrdí Asociace autobazarů APPAA. Podle největšího hráče na trhu AAA Auto šly nahoru hlavně ceny levnějších vozů v kategorii do 150 tisíc korun.

I když by se dal očekávat po postupném otevírání trhu spíše pokles cen kvůli menšímu zájmu, reálně se tak neděje. Podle APPAA za to může především propad v dovozu ojetin o 50 % a pokles kurzu koruny. Nejvýraznější růst výkupních cen proto zaznamenává především Škoda Fabia první i druhé generace a také Škoda Octavia combi II 1,9 TDi.

„Český zákazník prozatím s koupí automobilu s prodejní cenou nad 150 tisíc korun, především díky současné nejisté ekonomické situaci, vyčkává. Vozidel s cenou do 150 tisíc je proto na trhu aktuální nedostatek,“ řekl předseda Asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl. „Zpomalil se přísun obchodovatelných ojetin a v současné době jsme proto ochotni za ně platit víc,“ řekl Filip Kučera z Auto ESA. Podle APPAA bude tento stav trvat déle, protože firmy budou prodlužovat provoz služebních aut z důvodu úspor. To snižuje nabídku na trhu.

Podle Karolíny Topolové, generální ředitelky a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO, ale růst není až tak velký. „Principiálně lze říci, že se nyní zejména za auta do 150 000 Kč platí více, ovšem nemůžeme potvrdit plošný nárůst o 25 %. Cítíme vyšší poptávku i po vozech až do cenové hladiny 400 000 Kč. Klientům také vycházíme vstříc až 20% bonusem za výměnu vozu na protiúčet,“ dodala.

Podle ní je v posledních týdnech patrný velký nárůst hlavně o velké rodinné vozy. „Letošní sezóna dovolených bude pro nás všechny velkou výzvou. Musíme změnit své návyky a rozumně zvážit rizika spojená s cestováním. Již nyní evidujeme v našich autocentrech zvýšený zájem o větší rodinné vozy. Zákazníci přiznávají, že z obav o své zdraví raději zainvestují do většího automobilu než do letenek. Protože letní dovolené se blíží a nové automobily jsou díky výpadkům ve výrobě nedostupné kvůli enormním čekacím lhůtám, zájem roste každým dnem,“ říká Topolová. Jako pozitivum uvádí i vývoj cen pohonných hmot, tedy levnější tankování. „Dovolená autem po česku tak bude z hlediska nákladů na ujetou vzdálenost levnější než v jiných letech,“ dodala Topolová.

Tagy AAA Auto APPAA trh ojetých vozidel
9 komentářů