Ojetin se do Česka dováží nejvíce od roku 2008, ceny kvůli nedostatku nových aut rostou

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Do autobazarů nově musejí zavítat i lidé, kteří by běžně koupili auto nové.

Zhruba o 10–15 % se letos v průměru zvýšily ceny ojetých vozů. Tvrdí to největší tuzemský autobazar, společnost AAA Auto. Důvodem je především nedostatek nových automobilů na trhu způsobený nedostatkem některých dílů. Kvůli tomu musejí lidé čekat často přes půl roku na nový vůz.

Podle AAA Auto stojí za růstem cen ojetin i zdražování nových vozidel. „Ojeté vozy totiž stále častěji kupují i lidé, kteří by za příznivé ekonomické situace koupili automobil nový,“ uvádí Jindřich Topol, regionální manažer výkupu AAA AUTO.

Zdražování podporuje i skutečnost, že kvůli nedostatku nových vozů musejí leasingové společnosti z nouze prodlužovat smlouvy stávajícím provozovatelům nejmladších ojetin. Mladé ojeté automobily nakoupené na operativní leasing či pronájem se tak nedostanou na trh.

Podle dat Svazu dovozců automobilů se v červenci do Česka dovezlo téměř 17 tisíc ojetin, což je nejvyšší červencová hodnota od roku 2008. Průměrné stáří ojetin z dovozu přesáhlo deset let, jen minimum vozů ze zahraničí je stáří do pěti let.

Autobazary varují, že zdražování bude pokračovat. „Pokud se tedy blíží doba, kdy zvažujete pořízení nového ojetého vozu, důrazně doporučujeme tento krok urychlit,“ radí Topol.

Tagy AAA Auto dovoz ojetých vozidel trh ojetých vozidel
14 komentářů