Odpočívky na novém úseku D35 bude mít Shell, za každou zaplatí přes 5 milionů ročně

Čerpací stanice Shell. Foto: ShellČerpací stanice Shell. Foto: Shell

Ředitelství silnic a dálnic vybralo prvního nájemce pro dálniční odpočívky Dolní Roveň na nově budované dálnici D35. Společnost Shell za

Ředitelství silnic a dálnic vybralo prvního nájemce pro dálniční odpočívky Dolní Roveň na nově budované dálnici D35. Společnost Shell za dvacetiletý pronájem zaplatí 5,15 milionu korun ročně za každou z nich, sama si přitom bude muset čerpací stanici postavit. Celkem tak ŘSD získá z této odpočívky 10,3 milionu korun ročně.

Jde o zatím nejvyšší hodnotu, kterou ŘSD v soutěžích na pronájem čerpacích stanic získalo. Dosud je většina čerpacích stanic v pronájmu díky smlouvám z devadesátých let za ceny, které často dosahují jen řádově stovky tisíc korun ročně a trvají i padesát let.

Ukazuje se, že zájem řetězců o tyto plochy je. Do soutěže přišly celkem tři nabídky,“ řekl Jan Hoření z Ředitelství silnic a dálnic. Nová odpočívka vznikne na úseku Časy – Ostrov na 150. kilometru, bude oboustranná.

Trasa D35 v úseku Ostrov - Vysoké Mýto. Foto: ŘSD

Trasa D35 v úseku Ostrov – Vysoké Mýto. Foto: ŘSD

Úsek D35 Časy - Ostrov

Úsek D35 Časy – Ostrov

 

Soutěže na pronájem čerpacích stanic a odpočívek u nových úseků dálnic zprvu firmy nelákaly kvůli podmínkám, ŘSD ale nakonec u každé čerpací stanice vymohlo u ministerstva financí výjimku, podle které může pronajmout pozemek až na 20 let. Na kratší, zákonem povolenou dobu 8 let by se řetězcům nevyplatilo pumpu postavit.  Podmínkou v soutěži je mít i po celou dobu pronájmu toalety zdarma.

Bez zájmu naopak skončila soutěž na vybudování restauračního zařízení na stejné odpočívce. O dalším postupu výběru provozovatele stravovacího zařízení dosud ŘSD nerozhodlo.

Tagy D35 D35 Časy - Ostrov Dolní Roveň odpočívky Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Shell
20 komentářů