Odpad z hospod i domácností. Orlen spustil na benzinkách pilotní prodej syntetické nafty

Syntetická motorová nafta HVO. Foto: UnipetrolSyntetická motorová nafta HVO. Foto: Unipetrol

Prodej čirého paliva začal na čerpací stanici v Rokycanech, dál se rozšíří příští rok.

Největší síť čerpacích stanic v Česku Orlen (bývalá Benzina) zařadila do nabídky plně syntetické palivo HVO 100. Jde o takzvaný hydrogenovaný rostlinný olej ve 100% čistotě. V Česku ho nabízí už několik benzinek zaměřených zatím hlavně na nákladní dopravu.

Bezbarvé čiré palivo se kromě rostlinných olejů vyrábí z odpadních produktů z potravinářského průmyslu a pohostinství, včetně upotřebeného kuchyňského oleje.

V Česku se zkouší prosadit syntetická nafta. HVO je čiré, vyrábí se z tuků a olejů

Výrobce uvádí, že má potenciál snížit emise skleníkových plynů až o 90 % ve srovnání s běžnými fosilními palivy.

Pilotní prodej začal na čerpací stanici v Rokycanech. Postupně by se měl více rozšiřovat v prvním čtvrtletí příštího roku. Naftu mohou používat osobní i nákladní automobily a autobusy bez nutnosti technických úprav.

Ty novější již jsou na tento druh paliva přímo homologovány a na víčku nádrže mají označení XTL.

Podle Orlenu má HVO cetanové číslo přes 70 jednotek a oproti běžné naftě zajišťuje lepší startování, hladší chod a nižší emise. Vedle toho chrání motory a filtry díky vysoké chemické čistotě a lze ho i déle skladovat.

Testy na železnici

České dráhy začaly HVO nedávno testovat i v železniční dopravě. Využívají ho v motorových jednotkách Pesa řady 847 RegioFox ve Středočeském kraji.

České dráhy testují syntetickou naftu. Vlaky na rostlinný olej HVO vyrazí na trať do Berouna

HVO vyrobené z různých zdrojů se kvalitativně liší. Rozdíl je ve způsobu čištění, spotřebě vodíku a především emisní stopě. Pokud je HVO vyrobeno z rostlinného zdroje, který byl pěstován právě za účelem výroby paliva, započítávají se do finální emisní stopy veškeré činnosti související s jeho vznikem. Úspora emisí skleníkových plynů je v tomto případě 60 až 65 % ekvivalentní CO2.

V případě využití použitých rostlinných olejů či tuků jakožto odpadní hmoty lze dosáhnout úspory emisí 90 až 95 % v porovnání s palivem ropného původu.

Orlen zatím kromě Rokycan nabízí HVO pouze na svých pumpách v německém Boizenburgu na Labi a v Achimu u Brém.

Syntetickou naftu HVO začalo nabízet i Čepro. Lidé si musí hlídat označení u nádrže auta

Tagy HVO nafta Orlen Unipetrol syntetická paliva
11 komentářů