Odklady a deset měsíců zpoždění. V Budějovicích se otevřela ulice nad dálničním tunelem

Dobrovodská ulice na křížení s D3. Pramen: ŘSDDobrovodská ulice na křížení s D3. Pramen: ŘSD

Tunel Pohůrka má být ale podle nových předpokladů dokončen až koncem roku 2024; bez něj přitom nelze obchvat otevřít ani částečně.

Na okraji Českých Budějovic skončila tento týden po téměř dvou letech jedna zásadní dopravní komplikace spojená se stavbou dálnice D3. Provozu (včetně MHD) se znovu otevřela Dobrovodská ulice, což je jihovýchodní výpadovka z města do hustě osídlených předměstí.

Stalo se tak s desetiměsíčním zpožděním. Ulice se uzavřela 25. srpna 2021 kvůli stavbě dálnice, která v těchto místech povede kilometrovým tunelem Pohůrka. Znovu otevřít se měla přesně po roce, tedy 25. srpna 2022. Následně byl termín posunut na letošní duben, ani to ale nebylo dodrženo.

Zastávka MHD u tunelu Pohůrka hlásala dávno "prošvihlé" termíny uzavírky. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDobrovodská ulice na křížení s D3. Pramen: ŘSDD3, stavba tunelu Pohůrka (únor 2023). Pramen: ŘSDStavba D3, severní portál tunelu Pohůrka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVizualizace D3 u tunelu Pohůrka. Pramen: ŘSD

Práce na tunelu, nad jehož severním portálem Dobrovodská ulice dálnici překonává, se nedaří podle původního harmonogramu. Z tunelu Pohůrka se stala noční můra Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Projekt se musel zcela přepracovat, neboť podle původně schváleného se nedalo kvůli spodní vodě stavět. Tunel vede v nížině a pod Dobrovodským potokem.

ŘSD loni zpoždění vysvětlovalo také nedostupností stavebních materiálů, nouzovým stavem vyhlášeným vládou v listopadu 2021 kvůli covidu a válečným konfliktem na Ukrajině.

Celá stavba dálničního obchvatu Budějovic měla být podle původních plánů ukončena v jednotném termínu, a to v září 2022. Tunel Pohůrka má být ale podle nových předpokladů dokončen až koncem roku 2024; bez něj přitom nelze podle ŘSD obchvat otevřít ani částečně.

Tagy D3 Dobrovodská obchvat Českých Budějovic ŘSD tunel Pohůrka
8 komentářů