dkv-spojujeme

Obyvatelé Prahy 2 se v anketě vyslovili proti elektrokoloběžkám, Lime kritiku odmítá

Koloběžka Lime S. Foto: LimeKoloběžka Lime S. Foto: Lime

Radnice Prahy 2 dokončila anketu o dalším působení sdílených elektrokoloběžek na území městské části. Většina z hlasujících se vyslovila pro

Radnice Prahy 2 dokončila anketu o dalším působení sdílených elektrokoloběžek na území městské části. Většina z hlasujících se vyslovila pro jejich zákaz. Městská část chce proto s provozovatelem této služby, společností Lime, jednat o tom, jak koloběžky ze čtvrti dostat.

Anketu, která probíhala po celý měsíc červenec, vyhlásila městská část Praha 2 v radničním měsíčníku Noviny Prahy 2, kde byl otištěn anketní kupon. Do ankety přišlo 396 odpovědí, z toho 306 lidí odpovědělo, že sdílené elektrokoloběžky v ulicích Prahy 2 nechtějí. O výsledku Praha 2 informovala v tiskové zprávě.

„Jsme první městská část, která se ptá svých obyvatel na jejich názor ohledně sdílených elektrokoloběžek. Výsledek ankety není překvapením, z reakcí našich obyvatel vím, že mnohým vadí, když se elektrokoloběžky povalují na různých místech a jezdí se na nich po chodnících mezi chodci,“ říká místostarosta Prahy 2 Jan Korseska, v jehož gesci je oblast dopravy.

Výsledek ankety není pro městskou část závazný, ale určitě jej zohlední při dalších jednáních se společností Lime, provozovatelem elektrokoloběžek. Vedení městské části Praha 2 bude jednat s firmou Lime, zástupci Magistrátu hl. m. Prahy a Městské policie o tom, jak zajistit urychlené odstraňování neoprávněně zaparkovaných koloběžek na území Prahy 2. Dále bude trvat na svém zásadním požadavku, kterým je doložení písemné dohody společnosti Lime se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých České republiky o způsobu provozování s ohledem na jejich potřeby. Současně chce od provozovatelů doložit osvědčení od Ministerstva dopravy a PČR že sdílené elektrokoloběžky jsou technicky vybavené pro provoz na silnicích pro motorová vozidla.

Provoz sdílených elektrokoloběžek není podle radnice v Praze 2 povolen. „V praxi to znamená, že by na jejím území neměla být zaparkována ani jediná, společnost Lime to však nedodržuje. Městská část Praha 2 na tuto skutečnost nyní upozornila Magistrát hl. m. Prahy a iniciuje tím nastavení závazných pravidel pro provoz sdílených elektrokoloběžek. První sdílené elektrokoloběžky se v ulicích Prahy 2 objevily na podzim loňského roku poté, co jejich provozovatel jednal s pražským magistrátem bez vědomí městské části,“ uvedla městská část v tiskové zprávě.

Společnost Lime v prohlášení uvedla, že Praha 2 má jako jediná z městských částí podmínky nad rámec memoranda uzavřeného s hlavním městem. „Jmenovitě je to písemná dohoda se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS) a dále blíže nespecifikovaná certifikace koloběžky. Tyto body se samozřejmě snažíme v maximální míře plnit ačkoli jdou nad rámec samotného memoranda s hlavním městem Prahou,“ uvedl Ondřej Široký, provozní manažer Lime.

Podle zákona koloběžka spadá do stejné kategorie jako jízdní kolo a dle platné evropské certifikace je schopna provozu po pozemních komunikacích. Provoz koloběžek na Praze 2 tedy respektuje místní úpravu,“ tvrdí Široký. Lime rovněž zpochybnil výsledky ankety: „Věříme, že v jednadvacátém století nebude Praha 2 nastavovat politiku na základě ankety, v rámci které bylo nutné vystřihnout kupónek z papírových radničních novin a dojít s ním osobně k hlasovací urně na radnici. Tím je samozřejmě vysvětlena i nízká účast hlasujících. Ankety se zúčastnilo 396 rezidentů Prahy 2 z celkových 49 tisíc,“ dodal.

Tagy elektrokoloběžky Lime Praha 2 sdílené elektrokoloběžky
116 komentářů