Obvodní soud dal za pravdu DPP: Smlouva se společností Rencar je neplatná

City Light vitrína v metru. Foto: Studio NajbrtCity Light vitrína v metru. Foto: Studio Najbrt

Obvodní soud pro Prahu 9 dnes rozhodl ve prospěch Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) ve sporu o platnost smlouvy

Obvodní soud pro Prahu 9 dnes rozhodl ve prospěch Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) ve sporu o platnost smlouvy s firmou Rencar, která se týká pronájmu reklamních ploch na majetku DPP. Smlouva je dle soudu neplatná. Dopravní podnik i Rencar to oznámily v tiskové zprávě, Rencar se odvolá.

Dopravní podnik rozhodnutí označil za zlomový krok k ukončení dlouholeté a „pro DPP nevýhodné spolupráce“.

„Jsme rádi, že Obvodní soud pro Prahu 9 dospěl ke stejnému závěru, který DPP zastává dlouhodobě, a ke kterému dospěly soudy už v roce 2009. Tedy že smlouva s firmou Rencar je neplatná,“ řekl šéf DPP Petr Witowski. Podle něj dopravní podnik tratí kvůli nevýhodné smlouvě desítky milionů korun ročně.

Smlouva byla uzavřena v devadesátých letech na 34 let. Umožňovala firmě Rencar provozovat reklamu na více než 130 tisících ploch v majetku DPP. Rencar za to odváděl dle údajů dopravního podniku necelých 50 milionů korun ročně. „Podle odborného posudku, který si DPP nechal vypracovat, by přitom měl být příjem pro největší městskou firmu minimálně dvojnásobný,“ napsal podnik v tiskové zprávě.

„Z rozhodnutí soudu jsme zklamaní a využijeme všech opravných prostředků, abychom ho zvrátili. Zatím není pravomocné, smlouvu proto i nadále považujeme za platnou a budeme plnit povinnosti, které z ní vyplývají. Pro naše klienty se tímto rozhodnutím rovněž nic nemění,“ reagoval mediální zástupce společnosti RENCAR Jiří Chvojka.

DPP začal některé reklamní plochy soutěžit, poptávková řízení přinesla výrazný nárůst příjmů. „Roční příjmy z napadených dílčích výběrových řízení představují částku více než 54 milionů korun za využití pouhých 2000 ploch. To je dokonce vyšší suma, než byly odvody společnosti Rencar v posledních letech za cca 130 000 ploch,“ tvrdí DPP.

Firmu Rencar většinově ovládá společnost JCDecaux. Spor dospěl i k trestnímu oznámení, které podal DPP.

Tagy dpp Rencar soud
2 komentáře