Obrněný transportér, volha a Husákův stůl. Ministerstvo dopravy připomene události srpna 1968

Podzemí ministerstva dopravy. Pramen: MDČRPodzemí ministerstva dopravy. Pramen: MDČR

„Jedním z cílů vzpomínek je i připomenout mocenské ambice bývalého Sovětského svazu i současného Ruska, které představují trvalé nebezpečí pro střední i západní Evropu.“

Ministerstvo dopravy připomene tento týden 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Budova ministerstva, která v dobách komunistického režimu sloužila jako sídlo ÚV KSČ, se ve čtvrtek 17. srpna otevře veřejnosti, a to od 16:30 do 20 hodin.

Sedmnáctý srpen byl zvolen proto, že v tento den v roce 1968 sovětské vedení definitivně rozhodlo o invazi a následné okupaci. Před budovou ministerstva bude stát bojové vozidlo pěchoty okupačních vojsk BRDM-1 a také osobní vůz Volha.

Ve foyer budovy a v prvním patře čeká zájemce výstava fotografií, příběhů a dobových předmětů. Komentované prohlídky je zavedou do bývalé kanceláře Alexandra Dubčeka a Gustáva Husáka, do bývalého Husákova bytu nebo do podzemního krytu, kde je umístěn autentický stůl Gustáva Husáka, další dobový nábytek a různé artefakty.

Budova ministerstva dopravy. Pramen: MDČR

Budova ministerstva dopravy.
Pramen: MDČR

Součástí programu bude i živé natáčení nového dílu podcastu Přepište dějiny. Hlavním hostem pořadu bude slovenský vědec, pamětník okupace a bývalý dvojnásobný slovenský ministr Rudolf Chmel.

Připomínkovou akci připravuje ministerstvo dopravy ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a podcastem Přepište dějiny. „Jedním z cílů vzpomínek je i připomenout mocenské ambice bývalého Sovětského svazu i současného Ruska, které představují trvalé nebezpečí pro střední i západní Evropu,“ uvedlo ministerstvo.

Budova na dnešním nábřeží Ludvíka Svobody vznikla za první republiky (1932) jako sídlo ministerstva železnic, na její stavbu přispívali ve sbírkách i řadoví železničáři. Za socialismu si budovu přivlastnila KSČ jako sídlo svého ústředního výboru (1960 až 1990) . Po sametové revoluci ji vlastnily Československé (České) dráhy, po jejich transformaci ji zákon přiřkl ministerstvu dopravy. České dráhy nadále obývají asi třetinu budovy, jsou zde v nájmu.

Tagy 21. srpen 1968 Den otevřených dveří Ministerstvo dopravy
7 komentářů