Obří sesuv půdy zablokoval dálnici mezi Švédskem a Norskem

Sesuv půdy na švédské dálnici E6. Foto: Stenungsunds kommun / Mikael Berglund, NyheterSTOSesuv půdy na švédské dálnici E6. Foto: Stenungsunds kommun / Mikael Berglund, NyheterSTO

Oblast je uzavřena, hrozí další sesuvy.

Dálnice E6 mezi švédským Göteborgem a norským Oslem bude nejméně několik měsíců neprůjezdná. V noci na dnešek došlo u města Stenungsund k obřímu sesuvu půdy, který dálnici výrazně poškodil. Při události byli tři lidé zraněni. Záběry z místa ukazují propadnutí a poškození velké části dálnice. Poškozeno je také dálniční odpočívadlo včetně pobočky řetězce rychlého občerstvení Burger King.

Velmi dobře rozsah poškození ilustrují záběry ve švédských médiích. Například Aftonbladet ukazuje i porovnání místa před a po události.

Záchranáři přijali hlášení o události v 1:47 v noci. V průrvě vzniklé sesuvem uvízl autobus a auto, tři lidé byli zraněni.

„Zasaženo je velmi rozsáhlé území o průměru přibližně 500 metrů,“ uvedl policejní mluvčí August Brandt. Záchranáři oblast prohledávají se speciálně cvičenými psy, aby se ujistili, že v troskách nejsou uvězněni žádní lidé.

Úřady doporučily lidem, aby se oblasti zcela vyhnuli kvůli riziku dalších sesuvů. Švédská média k možným příčinám sesuvu poznamenala, že v postižené oblasti se prováděly stavební činnosti, které zahrnovaly odstřely a výkopové práce. V posledních několika dnech také spadlo velké množství srážek. Zda mezi stavebními pracemi a sesuvem existuje souvislost, zatím není jasné. Případ vyšetřuje švédská policie.

Tagy E6 sesuv půdy švédsko
12 komentářů