Obří parkoviště na okraji Prahy postaví za půl miliardy BAK a Metrostav. Jedno nové místo vyjde na 850 tisíc

Vizualizace parkoviště P+R na Černém Mostě. Foto: Obermeyer HelikaVizualizace parkoviště P+R na Černém Mostě. Foto: Obermeyer Helika

Sdružení firem BAK a Metrostav definitivně získalo velkou zakázku na vybudování nového P+R parkoviště v Praze na Černém Mostě s

Sdružení firem BAK a Metrostav definitivně získalo velkou zakázku na vybudování nového P+R parkoviště v Praze na Černém Mostě s celkem 880 parkovacími místy. To má sloužit především dojíždějícím autem ze severu a východu. Praha za novou budovu zaplatí 498,8 milionu korun.

Vyplývá to z podepsaného kontraktu, který Praha zveřejnila v registru smluv. Nový parkovací dům vyroste u stanice metra Černý Most mezi nákupními centry Makro, Hornbach a Sconto. Praze na stavbu přispěje z velké části Evropská unie. Z operačního programu Praha – pól růstu ČR na stavbu přijde 291 milionů korun. Hotovo by mělo být do konce října příštího roku.

„Každé auto, které při cestě do Prahy zaparkuje na jejím okraji, se počítá. Ulevuje se tím dopravě v centru, zlepšuje se ovzduší a životní prostředí v hlavním městě,“ řekl v lednu po výběru vítěze radou města náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Ve skutečnosti ale vznikne parkovacích stání méně, než kolik Praha uvádí. Budova zabere stávající parkoviště, kde je nyní 295 míst. V praxi vznikne 585 nových míst. Cena není příliš nízká; v Mladé Boleslavi před třemi lety otevřela automobilka Škoda Auto parkoviště za zhruba 150 milionů korun, kam se vejde 1150 vozidel. Jedno státní v Mladé Boleslavi tak přišlo na zhruba 130 tisíc korun, v Praze vychází na 850. To je více než šestinásobek ceny v Mladé Boleslavi.

Práce na parkovacím domě mají začít v polovině roku, do té doby bude probíhat příprava území a na přeložkách. „S vlastníky pozemků je domluva, že se neomezí provoz na příjezdových komunikacích v jejich hlavní byznysové sezóně, která je od března do května,“ uvedla Praha v lednu v tiskové zprávě.

Mapa s budoucím umístěním nového parkoviště P+R na Černém Mostě

Mapa s budoucím umístěním nového parkoviště P+R na Černém Mostě.

Na Černém Mostě dojde k výraznému zvětšení kapacity parkovišť, dosud je zde 430 míst. Fasáda čtyřpodlažní budovy má být částečně pokryta zelení pro zlepšení prostředí a zpříjemnění okolí hlavní komunikace. Budova vznikne na místě stávajícího prvního parkoviště P+R, které je blíže metru.

Praha otevřela v závěru roku dvě nová P+R parkoviště v Běchovicích a Braníku, letos chce otevřít zhruba 200 míst v lokacích Lipence, Hostivař 3 a Lednická Kyje.

Tagy BAK Černý Most metrostav P+R praha
53 komentářů