Obrazem: V přístavu v Hluboké nad Vltavou se potopila rekreační loď

Potopená rekreační loď v přístavu Hluboká nad Vltavou (srpen 2023). Pramen: HZS Jihočeského krajePotopená rekreační loď v přístavu Hluboká nad Vltavou (srpen 2023). Pramen: HZS Jihočeského kraje

Šlo o první potopení lodi s únikem ropných látek za osmiletou existenci přístavu Hluboká nad Vltavou.

Přístav v Hluboké nad Vltavou, který je co do počtu lodních stání největším v tuzemsku, zažil v úterý mimořádnou událost. U výložníku se tu potopila rekreační loď. Zasahovat museli potápěči z Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje, který o události informoval na twitteru.

„Zásah komplikoval únik paliva a motorového oleje. Hasiči tak nasadili hydrofobní sorbent a sorpční hady a zamezili poškození životního prostředí. Za pomoci nafukovacích vaků loď nadzvedli a poté vytáhli na vlek majitele,“ uvedli hasiči.

Majitel si odváží loď vytaženou ze dna hlubockého přístavu. Pramen: HZS Jihočeského krajePotopená rekreační loď v přístavu Hluboká nad Vltavou (srpen 2023). Pramen: HZS Jihočeského krajePotopená rekreační loď v přístavu Hluboká nad Vltavou (srpen 2023). Pramen: HZS Jihočeského krajeHasiči dostali loď na hladinu s pomocí potápěčů. Pramen: HZS Jihočeského krajePotopená rekreační loď v přístavu Hluboká nad Vltavou (srpen 2023). Pramen: HZS Jihočeského krajeLoď po vytažení ze dna k rekreaci neláká. Pramen: HZS Jihočeského krajePodzimní nálada v přístavu Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNa Hluboké vede cyklostezka přes zdvižný most u vjezdu do přístavu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Později doplnili i možnou příčinu potopení; stála za ním zřejmě technická závada v motorovém prostoru lodi.

Přístav Hluboká nad Vltavou byl otevřen před sezónou 2015 a s kapacitou 74 rekreačních lodí je největší svého druhu v tuzemsku. Podle správce Jiřího Borovky došlo k potopení lodi v přístavu za osm let fungování podruhé, aktuální nehoda ale byla první s unikem paliva a maziva.

„Probíhají cvičení společně s hasiči, především na zachycení ropných látek, takže jsme na tyto situace připraveni,“ doplnil Borovka.

Tagy potopení lodi přístav Hluboká nad Vltavou rekreační plavba
1 komentář