Obrazem: V Mnichově se vyrábějí první čelní vozy ke ComfortJetům ČD

Čelní vůz pro soupravy ComfortJet. Pramen: České dráhyČelní vůz pro soupravy ComfortJet. Pramen: České dráhy

Řídicí vozy jsou nejsložitějším článkem celé netrakční jednotky, v Mnichově probíhá montáž kabiny a řídicích systémů.

České dráhy se pochlubily prvními čelními vozy, které se pro objednané soupravy ComfortJet vyrábějí v mnichovském závodě Siemensu. Řídicí vozy jsou nejsložitějším článkem celé netrakční jednotky, v Mnichově probíhá montáž kabiny a řídicích systémů. Zdejší závod vyrábí i lokomotivy Vectron včetně těch, které si objednaly České dráhy.

Skříně vagonů vznikají ve vídeňské továrně Siemensu, podvozky se vyrábějí ve Štýrském Hradci. Finální montáž běžných vagonů včetně vnitřního vybavení pak provádí Škoda v Ostravě.

Zakázku na dodání dvacítky devítivozových souprav s nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h uzavřelo konsorcium firem Siemens Mobility – Škoda Group v roce 2021. Hodnota kontraktu dosahuje 12,5 miliardy korun.

První vozy mají být zařazeny do provozu s cestujícími v roce 2024, zpočátku však ještě nepůjde o ucelené jednotky, ale o soupravy bez řídicího vozu a bistrovozu. Vídeňský závod Siemens Mobility již vyrobil skříně pro 22 vozů. České dráhy chtějí nasazením neúplných souprav řešit kritický nedostatek vozů, se kterým se v posledních měsících potýkají.

Čelní vůz budoucí soupravy ComfortJet se vyrábí v Mnichově. Pramen: České dráhyČelní vůz budoucí soupravy ComfortJet se vyrábí v Mnichově. Pramen: České dráhyČelní vůz budoucí soupravy ComfortJet se vyrábí v Mnichově. Pramen: České dráhyČelní vůz budoucí soupravy ComfortJet se vyrábí v Mnichově. Pramen: České dráhyŘídící vůz pro soupravu na 230 km/h pro České dráhy, vizualizace. Pramen: SiemensJeden z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJeden z vyrobených vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLakování jednoho z vozů nových ComfortJetů pro ČD ve vídeňském závodě Siemens Mobility. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy České dráhy ComfortJet siemens
19 komentářů