Obrazem: Rozebrat, rozstříhat, rozdrtit. Důležitý most přes Moravu po 57 letech dosloužil

Demolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Strabag

Demolice a následná stavba nového mostu omezí dopravu v Napajedlech až do prosince 2025.

V Napajedlech začala přestavba silničního mostu přes řeku Moravu. Stávající most o pěti polích pocházel z roku 1967. Jeho založení je hlubinné na ražených pilotách a každé pole je tvořeno sedmi předpjatými nosníky.

Most je spojnicí centra města se silnicí I/55 a průmyslovým areálem Fatra na protější straně řeky. Po téměř 60 letech byl ve špatném stavu, proto se začalo demolicí, most nahradí nová konstrukce. Bourání by mělo být hotovo do konce dubna.

Prohlídky mostu podle Ředitelství silnic Zlínského kraje ukázaly, že konstrukce by vydržela maximálně dva roky.

Po odfrézování byl nejprve odbourán spádový beton, římsy a horní zámky nosníků, byly rozřezány spodní zámky a jednotlivé nosníky byly sneseny pomocí autojeřábu. Zbourány budou zcela i krajní opěry, které budou nahrazeny novými včetně mikropilotového založení.

Na podpěrách zůstane stávající založení, základy a jednotlivé pilíře. Následně se vybudují nové úložné prahy a opěry mostu a usadí se ocelobetonová mostovka z pěti svařovaných nosníků o délce 108 a šířce 11 metrů.

Most bude zcela uzavřen do začátku zimního období. Během zimy se přes něj umožní průchod chodcům. Následně se uzavře od jara 2025 do konce listopadu 2025, kdy by mělo být hotovo. Náhradní dopravu nyní zajišťují kyvadlové autobusy.

Nový most staví sdružení pod vedením Strabagu, cena je 135 milionů korun.

Demolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: StrabagDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeDemolice mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajePůvodní podoba mostu v Napajedlech. Foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje
Tagy demolice mostu Ředitelství silnic Zlínského kraje Strabag Zlínský kraj
14 komentářů