Obrazem: Převrácená cisterna zablokovala na 8 hodin provoz na D1

Odstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: PurumOdstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: Purum

Dálnici D1 zablokovala v sobotu dopoledne na 66. kilometru nehoda polského kamionu. Kamion převážel kyselinu fosforečnou, která unikla do okolí.

Dálnici D1 zablokovala v sobotu dopoledne na 66. kilometru nehoda polského kamionu. Kamion převážel kyselinu fosforečnou, která unikla do okolí. Odstraňování následků nehody trvalo zhruba osm hodin.

Přijeli jsme s vlastní cisternou a obsah jsme do ní přečerpali. Trvalo to přes pět hodin, protože byla převrácená a nebylo možné standardní přečerpávání. Jinak je to rychlejší záležitost,“ vysvětlil Jan Demský ze společnosti Aquatest patřící do holdingu Purum Kraft, která se na odstraňování následků nehody podílela. Náklad kyseliny odvezla do svého zařízení v Letově k neutralizaci. Samotné vyprošťování kamionu měli na starost kromě hasičů zaměstnanci společnosti Pretol.

Nehoda se obešla bez zranění. Z kamionu převráceného na bok unikla kyselina fosforečná a hasiči vytvořili několik provizorních hrází, aby se kyselina nešířila do okolní půdy. Havárie se stala v bezprostřední blízkosti vodního zdroje Želivka, která zajišťuje pitnou vodu pro Prahu a okolí.

Podle Demského nepatří kyselina fosforečná mezi agresivní kyseliny, není hořlavá. Kyselina fosforečná je ale i tak nebezpečná: nejen při přímém kontaktu, ale v teple se rozkládá a vytváří leptavé a toxické plyny. Používá se zejména při zpracování ropy a k úpravě kovů. Využívá se také při výrobě nealkoholických nápojů, mimo jiné Coca-Coly.

Kyselina fosforečná neunikla na D1 poprvé, stalo se to i v květnu 2017 při srážce dvou nákladních vozidel. Šlo rovněž o polský kamion.

Odstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: PurumOdstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: PurumOdstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: PurumOdstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: PurumOdstraňování nehody polského kamionu na D1. Foto: Purum
Tagy D1 převrácená cisterna
5 komentářů