Obrazem: Praha představila výtvarnou výzdobu tří stanic na chystané trase D

Vedení pražského magistrátu dnes představilo výtvarné ztvárnění dalších tří stanic budoucí trasy D: Nemocnice Krč, Nádraží Krč a Nové Dvory.

Vedení pražského magistrátu dnes představilo výtvarné ztvárnění dalších tří stanic budoucí trasy D: Nemocnice Krč, Nádraží Krč a Nové Dvory. V soutěži pod záštitou Národní galerie zvítězili výtvarníci Stanislav Kolíbal, Jiří Černický a Vladimír Kopecký.

„Stanislav Kolíbal v uměleckém ztvárnění stanice Nové Dvory pracuje s geometrií, protože se velmi dobře spojuje se stavbou a pomáhá vytvářet harmonii a prostorový řád. Vladimír Kopecký u stanice Nádraží Krč uměleckým konceptem vytváří podívanou pro cestující. Pracuje také s tím, že její nástupiště není v podzemí. Přináší nové možnosti vnímání, ale také proměnu prostoru v denní době. Jiří Černický pro stanici Nemocnice Krč ve svém uměleckém návrhu tematicky zohledňuje povahu stanice a svůj umělecký koncept rozděluje do dvou okruhů – lékařství a přírodních věd,“ napsalo město v tiskové zprávě.

Výběrovou komisi vede architekt David Vávra, který se stará také o sjednocenou identitu linky tak, aby bylo po příchodu do každé stanice jasné, na jaké lince se cestující nachází. Stejným způsobem vznikaly i první úseky linek A, B a C v centru Prahy.

„Soutěž na výtvarnou podobu nově projektovaných stanic metra D přinesla mnoho zcela jedinečných řešení a potvrdila úvahu, že současné umění může vstoupit do veřejného prostoru. Jestli se záměr podaří realizovat, Praha se opět o krůček posune ke svobodné společnosti, kde o existenci umění ve městě nerozhodují stranické aparáty, ale vizionářská idea jedince,” řekl Vávra.

Vypsání architektonických soutěží žádaly v petici tisíce lidí. Město poté přislíbilo výtvarnou soutěž, která by nezasahovala do již schváleného projektu. DPP poté loni v červenci představil podobu prvních dvou stanic, Pankrác a Olbrachtova. Na nich se výtvarně podílejí Jakub Nepraš a Vladimír Kokolia. Výtvarné návrhy budou zapracovány do projektů.

Dopravní podnik hl. m. Prahy nyní provádí geologický průzkum a již také zažádal o stavební povolení na první úsek stavby trasy D. Trasa metra I.D. bude dlouhá 10,6 km s celkovým počtem 10 stanic (4 ražené, 5 hloubených a 1 povrchová): Náměstí Míru, Náměstí bratří Synků, Pankrác, Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč, Nové Dvory, Libuš, Písnice a Depo Písnice. Provoz má zajišťovat 17 čtyřvozových souprav bez strojvedoucího.

Budoucí podoba stanice metra Nádraží Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Vladimír KopeckýBudoucí podoba stanice metra Nádraží Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Vladimír KopeckýBudoucí podoba stanice metra Nádraží Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Vladimír KopeckýBudoucí podoba stanice metra Nádraží Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Vladimír KopeckýBudoucí podoba stanice metra Nádraží Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Vladimír KopeckýBudoucí podoba stanice metra Nové Dvory na trase D. Pramen: Praha.eu/Stanislav KolibalBudoucí podoba stanice metra Nové Dvory na trase D. Pramen: Praha.eu/Stanislav KolibalBudoucí podoba stanic metra Nemocnice Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Jiří ČernickýBudoucí podoba stanic metra Nemocnice Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Jiří ČernickýBudoucí podoba stanic metra Nemocnice Krč na trase D. Pramen: Praha.eu/Jiří ČernickýStanice Olbrachtova. Pramen: IPR PrahaStanice Olbrachtova. Pramen: IPR PrahaNávrh Vladimíra Kokolii na výtvarnou podobu stanice Olbrachtova. Foto: DPPNávrh Vladimíra Kokolii na výtvarnou podobu stanice Olbrachtova. Foto: DPPUpravený návrh stanice Pankrác. Pramen: IPR PrahaVýtvarná podoba stanice Pankrác podle Jakuba NeprašeUpravený návrh stanice Pankrác. Pramen: IPR PrahaVýtvarná podoba stanice Pankrác podle Jakuba Nepraše
Tagy Metro D Top
59 komentářů