Obrazem: Omlazovací kúra pro CityElefanty. První jednotky získávají antigraffiti fólie

Jednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná doprava

Na začátku roku přibude v desítkách jednotek kamerový systém.

České dráhy zahájily v září práce na úpravách interiérů jednotek 471 CityElefant pro Pražskou integrovanou dopravu (PID). Kromě hloubkového čištění je zásadní změnou aplikace ochranné fólie, která má usnadnit čištění po vandalech. Část jednotek získá i polep v barvách PID.

První „omlazenou“ jednotku ukázal PID na svém facebookovém profilu. V průběhu následujících dvou let dojde u celkem 70 vozidel k aplikaci antigraffiti fólií a nátěrů a také k hloubkovému čištění sedaček a celkového interiéru. Celkem 44 vozidel pak obdrží i nový vnější polep v designu PID. Od příštího roku bude ve vozidlech navíc zahájena také instalace kamerového systému s vysokým rozlišením.

Obří soutěž na dopravce pro PID nabírá zpoždění, ČD kývly na možný odprodej CityElefantů

Jde o soubor opatření, která mají přispět ke zvýšení kultury cestování. Fólie umožní jednoduché vyčištění po samozvaných umělcích se spreji, kamery pak mají odradit případné vandaly kvůli hrozbě jejich natočení.

Rámcovou smlouvu na aplikaci fólií pro 70 jednotek získala za 42 milionů korun podle informací na profilu zadavatele nizozemská společnost Fleetshield B.V.

Na nasazení speciálních fólií se už dříve dohodly České dráhy se Středočeským krajem. Kraj Českým drahám přidá na větší čistotu vlaků 230 milionů korun během tří let. Jde mimo jiné o peníze na vyčištění interiérů a exteriérů do léta příštího roku a vybavení ochrannými fóliemi. Do roku 2026 mají být vlaky vybaveny kamerami s vysokým rozlišením. Dopravce se zavázal k posílení hlídek ve večerních vlacích a ostrahy v depech. Akce je ve smlouvě označena jako Čisté vlaky.

Jednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaJednotka 471 CityElefant po instalaci ochranných antigraffiti fólií. Foto: Pražská integrovaná dopravaHloubkově vyčištěná 1. třída v jednotce CityElefant (471). Foto: České dráhyHloubkově vyčištěná 1. třída v jednotce CityElefant (471). Foto: České dráhyJednotka 471 CityElefant v barvách PID. Foto: Pražská integrovaná doprava
Tagy 471 antigraffiti fólie čisté vlaky CityElefant PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
12 komentářů