Obrazem: Luxus pro delegace a politiky. Navštívili jsme státní salonky na ruzyňském letišti

Prezidentský salonek starého letištního terminálu na Ruzyni. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPrezidentský salonek starého letištního terminálu na Ruzyni. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Pražské letiště v Ruzyni představovalo v době svého vzniku jedno z nejmodernějších letišť v Evropě.

V rámci festivalu Open House se o uplynulém víkendu veřejnosti otevřely i běžně nepřístupné prostory původní budovy starého ruzyňského letiště, nazývané nyní Terminál 4. Památkově chráněný terminál z roku 1937 patří stejně jako letiště Kbely resortu obrany, a proto se do něj běžní cestující ani návštěvníci nepodívají. Na rozdíl od sousedního Terminálu 3 nespadá pod státní podnik Letiště Praha.

Budova nyní slouží k odbavování vládních či prezidentských delegací. Ovšem pouze těch původem z ciziny. České speciály používají letiště ve Kbelích a na Ruzyni zavítají, pouze pokud je na severu Prahy mlha či špatné počasí.

Ani tak ale terminál nezahálí, státní návštěvy či úřednické lety odbavují několikrát do měsíce. I zde musí cestující projít bezpečnostní kontrolou a rentgenováním zavazadel, neprovádí je však civilní personál letiště, ale vojenská policie.

Oceněná stavba

Pražské letiště v Ruzyni představovalo v době svého vzniku jedno z nejmodernějších letišť v Evropě, a to jak po technické, tak po architektonické stránce. Funkcionalistická stavba od Adolfa Benše získala dokonce ihned po svém dokončení roku 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži.

Původně byla na místě i restaurace s rozsáhlou zahrádkou a také s vyhlídkovou terasou. Terminál byl totiž v době první republiky mimo jiné i oblíbeným místem nedělních výletů.

Nyní v terminálu najdeme kromě okázalé vstupní haly zejména Prezidentský a Vládní salonek, konferenční a tiskovou místnost. V minulosti se zde vítala například státní návštěva prezidenta Baracka Obamy nebo papeže Jana Pavla II. Zatímco budova je funkcionalistická, její vybavení nábytkem je z dob socialismu.

Rozdělená kuchyňka

Terminál prošel včetně interiérů, nábytku a designových doplňků nákladnou rekonstrukcí před dvěma lety, v rámci druhého předsednictví Česka v Evropské radě.

Návštěvníka zaujme i kuchyňka, ve které má každá skříňka či lednice označení příslušného státního úřadu, například Kanceláře prezidenta republiky nebo Úřadu vlády. Mají zde uskladněno vlastní nádobí, protože o servis svých hostů se každá z institucí musí starat sama, personál salonky nemají.

Funkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVstupní hala vládního a prezidentského terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVstupní hala vládního a prezidentského terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýFunkcionalistická budova terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVstupní hala vládního a prezidentského terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýTiskový a konferenční sál. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýMísto na slavnostní vlajky v tiskovém sále letištního terminálu. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVládní salonek na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVládní salonek na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýPrezidentský salonek starého letištního terminálu na Ruzyni. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýKuchyňka s označením instituce, které se o obsah skříněk stará. Kuchyňka s označením instituce, které se o obsah skříněk stará. Schody na původní vyhlídkovou terasu budovy terminálu 4 na starém ruzyňském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVládní salonek starého letištního terminálu na Ruzyni. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýVýzdoba terminálu.
Tagy Letiště Václava Havla Praha Ministerstvo obrany stará Ruzyně
23 komentářů