Obrazem: Korean Air oslavil 15 let linky z Prahy do Soulu

Korean Air je jediným dopravcem, který do Prahy nasazuje Boeing 747-8i. Foto: Michal HolečekKorean Air je jediným dopravcem, který do Prahy nasazuje Boeing 747-8i. Foto: Michal Holeček

Letecká společnost Korean Air včera slavnostně oslavila patnáct let provozu své linky mezi Prahou a Soulem. Jde o jednu z

Letecká společnost Korean Air včera slavnostně oslavila patnáct let provozu své linky mezi Prahou a Soulem. Jde o jednu z nejstarších dálkových linek v Praze, která vznikla především díky přílivu korejských investic.

Zahajovací let přistál v Praze 15. května 2004. V té době byl na linku nasazen Airbus A330-200 s kapacitou 257 míst ve dvou cestovních třídách. V průběhu let nasadil Korean Air na pražskou linku různé typy dálkových letadel, mezi něž patří Airbus A330-200, Airbus A330-300, Boeing 777-200ER, Boeing 777-300ER a Boeing 747-400.  V březnu 2014 byl na linku jednorázově nasazen dokonce Airbus A380.

Přímá linka z Prahy do Soulu patří k nejdůležitějším a také k těm nejstarším dálkovým spojením z Letiště Václava Havla Praha. Za 15 let provozu letělo s leteckou společností Korean Air na této trase více než 1,3 milionu cestujících v obou směrech a v Praze se uskutečnilo přes 5 600 odletů a přistání letadel tohoto dopravce. Vzhledem k tomu, jak je Praha v Jižní Koreji populární, můžeme očekávat, že počet turistů z této země v následujících letech ještě poroste. I proto jsem rád, že se nám v březnu podařilo ve spolupráci s Cizineckou policií ČR, Korean Air a korejskou ambasádou uvést do provozu nový způsob pasového odbavení prostřednictvím e-gatů, který korejským turistům příjezd do České republiky usnadní,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Oslavy, která se konala na Letišti Praha, se zúčastnil J. E. Seoung-Hyun Moon, velvyslanec Korejské republiky v České republice, Martin Kučera, výkonný ředitel leteckého provozu Letiště Praha a Yeong Ho Choe, regionální manažer Korean Air pro Českou republiku.

Linka mezi Prahou a Soulem je nyní během zimní sezóny provozována nejnovějšími letouny Boeing 787-9 Dreamliner s kapacitou 269 míst a letouny Boeing 747-8i s kapacitou 368 míst během léta. Korean Air je jednou z mála leteckých společností, která z Prahy nabízí také první třídu.

„Jsme velmi hrdí na to, že letos můžeme oslavit dva důležité milníky – 50 let od založení Korean Air a 15 let od zahájení přímých letů do Prahy. Zahájení pražské linky významně přispělo k rozvoji turismu a obchodu mezi Jižní Koreou a Českou republikou a pevně věřím, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech. Praha je důležitá destinace v síti Korean Air, což dokládá i fakt, že na linku nasazujeme nejmodernější stroje z naší flotily,“ uvedl Yeong Ho Choe, regionální manažer letecké společnosti Korean Air pro Českou republiku.

Korean Air létá na trase čtyřikrát týdně, do Soulu ještě létají v codesharové spolupráci s Korean Air České aerolinie. Na linku nasazují Airbus A330-300, který mají pronajatý právě od Korean Air. Korejský dopravce v minulosti i část ČSA vlastnil, nakonec svůj podíl prodal tehdy ještě Travel Service.

Boeing 747-8i Korean Air v Praze. Foto: Michal HolečekKorean Air je jediným dopravcem, který do Prahy nasazuje Boeing 747-8i. Foto: Michal HolečekBoeing 747-8i létá do Prahy přes letní sezónu, na zimní se vrací dreamliner. Foto: Michal HolečekBoeing 747-8i Korean Air v Praze. Foto: Michal HolečekS délkou 76,3 metrů je 747-8i nejdelším osobním letadlem, které letos létá do Prahy. Foto: Michal HolečekKorean Air je poslední aerolinkou, která převzala Boeing 747 v osobní verzi. Další vyrobená jumba už jsou pro nákladní dopravu. Foto: Michal HolečekBoeing 747-8i Korean Air v Praze. Foto: Michal HolečekBoeing 747-8i Korean Air v Praze. Foto: Michal HolečekLetiště Praha, jumbo Korean Air.
Pramen: Letiště PrahaEkonomická třída v 747-8i Korean Air. Celkem se do ní vejde 314 cestujících. Foto: Michal HolečekEkonomická třída v 747-8i Korean Air. Celkem se do ní vejde 314 cestujících. Foto: Michal HolečekEkonomická třída v 747-8i Korean Air. Celkem se do ní vejde 314 cestujících. Foto: Michal HolečekNa horní palubě 747-8i Korean Air. Foto: Michal HolečekByznys třída a příprava kabiny v Boeingu 747-8i Korean Air. Foto: Michal HolečekHorní paluba Boeing 747-8i. Foto: Michal HolečekInteriér byznys třídy v Boeing 747-8i. Foto: Michal HolečekSchody na horní palubu, kde je umístěna byznys třída Prestige. Foto: Michal HolečekOslava 15 let Korean Air v Praze. Foto: Michal HolečekZ oslavy 15 let linky Praha - Soul. Foto: Michal HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Korean Air v Praze. Foto: Michael HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Korean Air v Praze. Foto: Michael HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Korean Air v Praze. Foto: Michael HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Korean Air v Praze. Foto: Michael Holeček
Tagy Korean Air letiště praha Praha - Soul
Žádné komentáře