Obrazem: JHMD předaly dokumenty úřadu a hlásí první dvě zprovozněné lokomotivy

Příprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMD

Jindřichohradecké místní dráhy ohlásily zprovoznění jedné dieselové a jedné parní lokomotivy.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které jsou od října 2022 v úpadku a zhruba po stejnou dobu neprovozují železniční dopravu, ohlásily posun v přípravě obnovení provozu. Příprava běží po dvou liniích, technické a administrativní. Je třeba dát do pořádku obě úzkorozchodné tratě a vozidla a získat osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy od Drážního úřadu.

Firma dnes oznámila, že tento týden předala Drážnímu úřadu všechny potřebné podklady pro vydání osvědčení. Drážní úřad koncem května řízení o vydání osvědčení přerušil s tím, že žádost má nedostatky. JHMD, které o „papíry“ žádají prostřednictvím dceřiné Správy úzkokolejných drah (SÚD), dostaly na nápravu 90 dnů.

Drážní úřad nyní nově dodané materiály prozkoumá. „Za nás je vše splněno. Jde nám o bezpečnost cestujících, proto je nutné, aby vše bylo správně nastaveno a zkontrolováno,“ řekl deníku Zdopravy.cz Jan Kysela, který se snaží o reorganizaci úzkokolejek. Kdy by mohlo případně dojít k vydání osvědčení a obnovení provozu, nechtěl předpovídat.

Podle Kysely je v plném proudu i příprava strojů, o které se stará dílna JHMD. „Dnes máme plně připravenou jednu dieselovou lokomotivu a jednu parní. Dále intenzivně pracujeme na přípravě dalších strojů potřebných pro zabezpečení letošní sezóny, tedy dalších dvou dieselových strojů a jedné parní lokomotivy. Všechny vagóny jsou již také připraveny na letní sezónu,“ sdělil Kysela. Dle fotografií je zprovozněnou parní lokomotivou polka U46.101.

Došlo také k výměně vedení Správy úzkorozchodných drah. Pozice jednatelů opustili David Jánošík (insolvenční správce JHMD) a Michal Handrejch. Novými jednateli se stali Tomáš Hůrka ze Swietelsky Rail a Libor Boček z JHMD. „Tomáš Hůrka pracuje dlouhodobě na železnici ve významných manažerských pozicích a má rozsáhlé zkušenosti v této oblasti. Libor Boček přináší specifickou znalost jindřichohradecké úzkokolejky, kde dlouhá léta působil ve vedení provozu,“ oznámila firma.

Vedle provozu dílny se snaží zajistit příjmy například z ubytování v osmi apartmánech na nádražích, nabízí rovněž místa pro karavany a stany na travnatých plochách některých nádražích.

Kyselův tým se snaží u soudu prosadit reorganizační plán, jehož základem je odkup aktiv firmy soukromým investorem, splacení části dluhů a následný převod aktiv na svazek obcí. Ten by dráhu, nádraží a vozidla dlouhodobě splácel.

Důležitou součástí plánu je společnost Swietelsky Rail, která má odkoupit SÚD a o tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně se bude starat. Reorganizační plán byl předložen soudu koncem května. Klíčovou podmínkou pro jeho naplnění je obnovení provozu. Ten má v závazku krajů zajišťovat Gepard Express, komerčně s párou Good thing.

Seriál o JHMD v potížích naleznete pod tagem insolvence JHMD.

Příprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDJHMD, poslední vlak do Obrataně (2. 10. 2022) před pauzou na neurčito. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy insolvence JHMD JHMD
9 komentářů