Obrat u D11 na polskou hranici. Firma Metrostavu je poprvé vítězem obří dálniční soutěže

Vizualizace budoucí dálnice D11 Trutnov - státní hranice, most v Lamperticích. Foto: ŘSDVizualizace budoucí dálnice D11 Trutnov - státní hranice, most v Lamperticích. Foto: ŘSD

Budimex se kvůli svému vyloučení obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Po vyloučení Budimexu včera Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhlásilo vítězem soutěže na stavbu D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem sdružení vedené společností MI Roads. To bylo dosud druhé s cenou 11,71 miliardy korun, tedy o 358 milionů korun dražší než polský Budimex. Ten byl však vyloučen pro nedoložení kvalifikace.

O výběru sdružení, ve kterém jsou i další firmy skupiny Metrostav, informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Současně oznámil, že Budimex podle očekávání podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže návrh na přezkum rozhodnutí ŘSD o jeho vyloučení. Lze současně očekávat, že Budimex podá i námitky proti výběru MI Roads a spol. Součástí sdružení jsou ještě společnosti Doprastav, Metrostav TBR, Subterra a Duna Aszfalt.

Stavba D11 měla původně začít již loni v prosinci, od té doby ji blokují spory mezi prvním a druhým v soutěži. MI Roads napadla v soutěži reference Budimexu z tunelových staveb. ŘSD nejprve odmítalo Budimex vyloučit, nakonec k tomuto kroku dospělo po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

K finálnímu potvrzení výběru uchazeče a zahájení stavby dojde podle odhadů ŘSD po všech právních krocích nejdříve v září.

Tagy D11 Trutnov - státní hranice metrostav MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
77 komentářů