Obchvat Svoru může ŘSD vyjít o čtvrtinu levněji, nejnižší nabídka je na 73,4 % předpokladu

Silnice I/9 ve Svoru. Foto: Google Street ViewSilnice I/9 ve Svoru. Foto: Google Street View

Stavba má začít příští rok.

Sdružení firem Colas CZ a MI Roads je nejblíže zakázce na stavbu obchvatu Svoru na silnici I/9. Z pěti nabídek podalo nejnižší cenu. Jde o další zakázku, kde cena v souteži výrazně klesla.

Colas a MI Roads za stavbu necelých dvou kilometrů chtějí 469 milionů korun (73,4 % předpokládané hodnoty), druhá nejlevnější nabídka je za 489 milionů korun. Nad předpokládanou cenu 635 milionů korun se nedostala žádná nabídka.

Stavba má již stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá s jejím zahájením příští rok po dokončení rozšíření silnice I/9 z Nového Boru do Svoru. Její součástí je i nová okružní křižovatka.

Trasa obchvatu Svoru. Foto: ŘSD

Nový obchvat je dlouhý 1,877 kilometru, je navržen jako dvoupruhový s jedním stoupacím pruhem. ŘSD původně plánovalo širší verzi, kvůli úspoře nákladů ale centrální komise ministerstva dopravy rozhodla o zúžení. Součástí stavby jsou přeložky stávajících komunikací, inženýrských sítí, nové mostní objekty a protihlukové stěny. Jedná se o novostavbu v nezastavěném území vedoucí převážně po zemědělsky využívaných pozemcích.

„Výstavbou přeložky silnice I/9 dojde k odstranění dopravně závadných míst nacházejících se na stávající trase a podstatnému zlepšení životního prostředí v obci Svor,“ uvedlo ŘSD. Obcí denně projede přes šest tisíc aut, z toho více než šestina jsou kamiony. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy Colas CZ I/9 I/9 Svor MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů